Brand hate reasons and the effects of consumers' demographic characteristics
Marka nefretinin nedenleri ve tüketicilerin demografik özelliklerinin etkisi
- Tez No: 782156
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA TUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka nefreti, marka nefretinin sebepleri, demografik özellikler, nicel içerik analizi, Pearson ki-kare analizi, Brand hate, brand hate reasons, demographic characteristics, quantitative content analysis, Pearson's chi-square analysis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Araştırmacılar marka nefretinin birçok öncüllünü incelemiştir, fakat tüketici özelliklerinin etkileri nispeten daha az ilgi görmüştür ve ayrıca literatür tutarsız sonuçlar vermektedir. Benzer şekilde, Türk tüketiciler arasında demografik özelliklerin marka nefreti üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Dolayısıyla, bu araştırma, Türk tüketicileri arasında en sık görülen marka nefretinin nedenlerini ve tüketicilerin demografik özelliklerinin etkilerini araştırmaktadır. Toplam 313 kişi çevrimiçi anketi doldurmuştur. Nicel içerik analizi sonuçları, Türk tüketiciler arasında en sık görülen marka nefreti nedeninin ürünle ilgili faktörler olduğunu göstermiştir. Ek olarak, Pearson ki-kare analizi sonuçları, tüketicilerin demografik özellikleri ile farklı marka nefret nedenleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Researchers have examined many antecedents of brand hate; however, the effects of consumer characteristics have received relatively less attention, and also, the literature provides inconsistent results. Similarly, studies examining the effects of demographics on brand hate among Turkish consumers are limited. Thus, this research explores the most frequent reasons of brand hate among Turkish consumers and the effects of consumers' demographic characteristics. A total of 313 people participated in an online survey. Quantitative content analysis results showed that the most frequent brand hate reason among Turkish consumers is product-related factors. In addition, Pearson's chi-square analysis results show no significant associations between the demographic characteristics of consumers and different brand hate reasons.