Bir tüketim kodlaması olarak modanın yeni estetik motivasyonları
New aesthetic motivations of fashion as a consumption coding
- Tez No: 782246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Moda, Estetik, Kodlama, Consumption, Fashion, Aesthetic, Coding, Human, Perception
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
“Bir Tüketim Kodlaması Olarak Modanın Yeni Estetik Motivasyonları”adlı bu çalışma; Moda ve Kodlama Olgusunun insan ve davranış tutumlarına ilişkin hem bireysel olarak hem de sosyal ilerleyişi temel almaktadır. İçerdiği yeni kapsamlar bağlamında estetiğin kültürel motivasyonlarının,değişmekte olankültürel yapısını incelemektedir. Moda ve kodlama olgusununestetiği ve kültürü etkilemesi insanlarda belirli bir aidiyet duygusu oluşturmuştur.Bu çalışmanın çıkış noktasıinsan ve insanın yarattığı tüketim olgusudur. Toplumsal statünün ve cinsiyetin en belirgin göstergelerinden biri olan ve bu nedenle sembolik sınırların korunmasında ya da yıkılmasında etkili olan moda; toplumsal yapılar içerisindekikonumların farklı çağlarda nasıl algılandıklarını ve kullanıldığını göstermektedir.Buçalışmanınamacı moda kültürü ve tüketim toplumun insanlara geçmiştengünümüzeyaşattığı süreçleri ele alıp, tüketim kültürünü açıklamaktır. Statü açısından insanların yaşamlarında birçok algı yaratan moda kültürü insanlardan bağımsız düşünülmemektedir. Kod olarak ortaya çıkan bu moda kültürü, insanların aidiyet duygusunuaçığa çıkararak kendisine bir saha açmıştır. Açılan saha, insanlık geliştikçe değişmiş ve sürekli gelişmiştir. Değişen dünya düzeni ve tüketim algısı yeni estetik motivasyonlar geliştirerek dünyanın moda anlayışında devrim yaşatmıştır. Tarihi çok eski olan moda kültürünün ve onun tüketim algısının kökleri derine inildikçe daha da güçlenmiş ve tarihi çoğu yönleriyle değişime uğratmıştır.Teknolojinin gelişimi, ülkeler arasında siyasal,sosyal, ekonomik ilişkilerinin yaygınlaşması ve moda kültürünün dönüşümü küreselleşmeye sebep olmuştur. Bu gelişmeler moda da yeni oluşumlar meydana getirmiştir.Değişen motivasyonlar insanların bakış açısında hızlı bir dönüşüm yaratmıştır. Yaşanılan dönüşüm moda tarihini değiştirmiştir. Bu değişenmoda ve estetik algısı, çalışmada yer verilenkonular ile çeşitlendirilip ifade edilmiştir. Bu çalışmanın genel amacı doğrultusunda, tüketim, moda kavramlarına değinildikten sonra, modanın tüketim ileilişkiliyeni estetik motivasyonları incelenmiştir. Çalışmada konuyu örneklemeye elverişli görsel materyallerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study named“New Aesthetic Motivations of Fashion as a Consumption Coding”; The phenomenon of Fashion and Coding is based on both individual and social progress regarding human and behavioral attitudes. It examines the changing cultural identity of the cultural motivations of aesthetics in the context of its new scopes. The effect of fashion and coding on aesthetics and culture has created a certain sense of belonging in people. The starting point of this study is undoubtedly human and the consumption phenomenon created by humans. One of the most obvious indicators of social status and armed attack, and fashion, which is effective in protecting the security of this plus symbol; How designs are perceived at different stages of their design and reviews. Our aim in this study is to consider that it is kept alive with samples in your region, in fashion and use, and it is consumed by pulling it out. Status is perceived as coming from the souls of contemporary people. The people of this fashion culture, which emerged as a code, created the cooperation of people from a field. The field opened was taught by production and changed. The changing world order and the perception of consumption have revolutionized the world's fashion understanding by developing new aesthetic motivations. The roots of fashion culture and its consumption perception, which have a very old history, have become stronger as they go deeper and have changed history in many aspects. Man has become a slave of fashion culture through belonging. The development of technology and the transformation of fashion culture have led to globalization. These developments have created new formations in fashion. Changing motivations have created a rapid transformation in people's perspectives. The transformation experienced has changed the history of fashion. This changing fashion and aesthetic perception has been diversified and mentioned with the subjects we have included in the study. In line with the general purpose of this study, after mentioning the concepts of consumption and fashion, the new aesthetic motivations of fashion in relation to consumption were examined. Visual materials suitable for exemplifying the subject were used in the study.