Sağlık çalışanlarında iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına ilişkin farkındalığın incelenmesi; bir Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi örneği
Investigation of awareness of occupational health and safety practices in healthcare professionals; an example of Elazig Conquest Sekin City Hospital
  1. Tez No: 782285
  2. Yazar: BEYDA TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İSG, İş Güvenliği Algısı, Güvenlik İletişimi, Güvenlik Katılımı, Fethi Sekin Şehir Hastanesi, OHS, Occupational safety perception, Safety communication, Security Participation, Fethi Sekin City Hospital
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Sağlık çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanındaki davranışsal eğilimlerini ve bu konulardaki farkındalıklarını tespit etmeye yönelik yapılacak çalışmaların, gerekli eğitim içeriklerinin planlanması ve uygulanması açısından oldukça ciddi öneme sahiptir. Sağlık çalışanları, insan sağlığını etkileyen hastalıkların önlenmesi, kontrolü, teşhisi ve tedavisi ve bu hastalıkların insanlara bulaşmasının önlenmesi ile ilgilenen meslektir. Sağlık çalışanları işin yürütülmesi sırasında pek çok riske maruz kalmaktadır. Sağlık sektöründe, uzun yıllar yalnızca sağlık hizmeti sunma işine odaklanıldığından dolayı, sektör çalışanlarının yaşadıkları iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda sağlık durumları üzerinde yeterince durulmamıştır. Halbuki sağlık çalışanlarının sağlığını ve yaşamını etkileyen sağlık kurumları tehlikelerle ve risklerle çalışma hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Sağlık kurumlarında çalışanların maruz kalabileceği çok fazla fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik ve psiko-sosyal risk etmeni olduğu bilinmektedir. Bu mesleki risk ve tehlikeleri önlemeye, kontrol altına almaya, azaltmaya ya da ortadan kaldırmaya yönelik stratejiler ve önlemler, önlemlerin farkına varılmasıyla değişimlere ayak uydurabilme becerisi önemli bir kavram olarak vurgulanmıştır. Bu çerçeve doğrultusunda çalışmamızda sağlık çalışanlarının İSG algı düzeylerini belirlemek amacıyla Fethi Sekin Şehir Hastanesinde çalışan sağlık personelleri üzerinde 2022 yılında 360 personele yüz yüze anket yöntemiyle bir araştırma yürütülmüştür. Çalışma sonucunda sağlık çalışanlarının İSG algı düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Mesleki tecrübe, eğitim, yaş, gibi değişkenlerin artması İSG algılarını artırdığı, uzman ve pratisyen doktorların İSG algılarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca erkeklerin, genç ve ileri yaş çalışanların, ön lisans ve lisans eğitim düzeyine sahip, ebe, sağlık memuru, yardımcı sağlık memurlarının iş güvenlik katılımlarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bunların yanı sıra mesleki kıdem, güvenlik katılımları ve güvenli iletişim düzeyinin İSG algısını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Hastane yönetimi tarafından sağlık çalışanlarının İSG algısı, güvenlik katılımı, güvenlik iletişim düzeyini artırmaya yönelik bilgilendirme toplantıları, uyarıcı ve bilgilendirici notlar verilmesi, mesleki tecrübeye sahip çalışanlarını İSG alanında diğer çalışanları bilgilendirmesi ve yönlendirmesi sağlanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Studies to determine the behavioral tendencies of health workers in the field of occupational health and safety and their awareness on OHS issues are of great importance in terms of planning and implementing the necessary training contents. Healthcare professionals are the professions concerned with the prevention, control, diagnosis and treatment of diseases affecting human health and the prevention of transmission of these diseases to humans. Healthcare workers are exposed to many risks related to the running of the business. Since the health sector has been focusing only on providing health services for years, the health status of the sector workers has not been sufficiently emphasized. Hazards and risks in health institutions that affect the health and life of healthcare workers have an important place in our working life. It is known that there are physical, chemical, biological, ergonomic and psycho-social risk factors that employees in health institutions may be exposed to. Awareness of strategies and measures to prevent, control, reduce or eliminate occupational risks and hazards on health workers and the ability to keep up with changes has been emphasized as an important concept. In line with this framework, in our study, in order to determine the OHS perception levels of healthcare professionals, we studied the healthcare personnel working in Fethi Sekin City Hospital with 360 personnel in 2022 using the relational screening method. Study data were obtained face-to-face through a questionnaire and analyzed with the SPSS 24 program. As a result of the study, the OHS perception levels of health workers are determined at a moderate level. It has been concluded that the increase in variables such as professional experience, education, age, increases the OHS perceptions, and that the OHS perceptions of specialist and GP doctors are higher. In addition, men, young and older workers, Associate's degree and undergraduate education, midwives, health officers, auxiliary health officers. It has been determined that occupational safety participation is higher. It has been concluded that professional seniority affects the level of security participation and security communication. It is recommended by the hospital management to provide information meetings, warning and informative notes to increase the level of OHS perception, trust participation, and safety communication of healthcare professionals, and to inform and guide other employees in the field of OHS, with their professional staff.