Üniversite öğrencilerinin çevrimiçi öğrenmeye yönelik hazır bulunuşluklarının öz düzenlemeli öğrenme becerileri bağlamında incelenmesi
Investigation of university students' ready for online learning in the context of self-regulated learning skills
  1. Tez No: 782332
  2. Yazar: SALİHA KOFAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NACİ ÇOKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Uzaktan Eğitim, Hazır Bulunuşluk, Öz düzenlemeli Öğrenme, İlişki, Online Distance Education, Readiness, Self-regulated Learning, Relationship
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada özellikle son yıllarda önem kazanan ve Pandemi döneminde üniversitelerde zorunlu hale gelen çevrimiçi uzaktan eğitim uygulamalarında öğrencilerin çevrimiçi öğrenime karşı hazır bulunuşlukları ile öz düzenlemeli öğrenme becerileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde 2020-2021 eğitim- öğretim yılında öğrenim gören 445 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amaçlarına ulaşmak için, araştırma öncesi izinleri alınan İlhan ve Çetin (2013) tarafından Türkçe 'ye uyarlanan Çevrimiçi Öğrenmeye Yönelik Hazır Bulunuşluk Ölçeği (ÇÖHBÖ) ve Velipaşaoğlu ve Musal (2017)' ın öğrencilerin Özdüzenlemeli Öğrenme Becerilerinin Değerlendirilmesi amacıyla hazırladığı Özdüzenlemeli Öğrenme Becerilerinin Değerlendirilmesi Ölçeği (ÖDÖB) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Bu iki ölçek arasındaki ilişki sosyodemografik unsurlar dikkate alınarak analizler yapılmıştır. Bu analizlerden elde edilen bulgular sayesinde bazı sonuçlara ulaşılmıştır. Bu sonuçlara göre pandemiden önce uzaktan eğitim alma durumunun üniversite öğrencilerinin üzerinde çevrimiçi öğrenmeye yönelik hazırbulunuşluklarında etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte pandemiden önce uzaktan eğitim alma durumu için özdüzenlemeli öğrenme ölçeğine ait sonuçlara bakıldığında üniversite öğrencileri üzerinde etkili bir değişken olmadığı sonucuna varılmıştır. Çevrimiçi öğrenmeye yönelik hazırbulunuşluk ölçeği ile öz düzenlemeli öğrenme becerileri ölçeği arasındaki ilişkiyi gösteren sonuçlara bakıldığında ise pozitif yönde orta düzey, anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bunun anlamı; çevrimiçi öğrenmeye yönelik hazırbulunuşluk arttıkça öz düzenlemeli öğrenme becerileri de artmakta aynı zamanda öz düzenlemeli öğrenme becerileri geliştikçe çevrimiçi öğrenmeye yönelik hazırbulunuşluk düzeyinde değişim görüleceği söylenebilir. Bu çalışma için öğrencilerin görüşlerinin yer aldığı bir çalışmanın yapılması da öneriler arasında yer almıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the relationship between students' readiness for online learning and self-regulated learning skills in online distance education applications, which have gained importance in recent years and have become compulsory in universities during the pandemic period. The sample of the research is to reach approximately 500 students studying at Necmettin Erbakan University, Faculty of Social Sciences and Humanities in the 2020-2021 academic year. However, within the scope of the research, 445 university students were reached. In order to achieve the objectives of the research, the Readiness for Online Learning Scale (ÇÖHBÖ) adapted to Turkish by İlhan and Çetin (2013), whose permissions were obtained before the research, and the Self-Regulated Learning Skills Assessment Scale prepared by Velipaşaoğlu and Musal (2017) for the Evaluation of Students' Self-Regulated Learning Skills (ÖDÖB) was used. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program. The relationship between these two scales was analyzed by considering socio-demographic factors. Thanks to the findings obtained from these analyzes, some conclusions were reached. According to these results, it was revealed that the status of receiving distance education before the pandemic was effective on the readiness of university students for online learning. However, when the results of the self-regulated learning scale for distance education before the pandemic were examined, it was concluded that there was no effective variable on university students. When the results showing the relationship between the readiness scale for online learning and the self-regulated learning skills scale were examined, a positive and significant relationship was found. This means; As the readiness for online learning increases, self-regulated learning skills also increase, and as self-regulated learning skills develop, it can be said that there will be a change in the level of readiness for online learning. For this research, it was also among the suggestions to conduct a study in which the opinions of the students were included.