Fen bilgisi öğretmen adaylarının işbirliği yaparak bağlam temelli yaklaşıma dayalı ders planlama ve uygulama süreçlerinin incelenmesi
Investigation of pre-service science teachers' collaboratively lesson planning and implementation processes based on context-based approach
  1. Tez No: 782442
  2. Yazar: NURDİDE VAKKASOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL TEKEREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlam Temelli Öğrenme(BTÖ), 5E Modeli, İşbirlikli öğretim, Fen bilgisi öğretmen adayları, Context-Based Learning(CBL), 5E model, Cooperative Learning, Pre-service Science Teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma fen bilgisi öğretmen adaylarının işbirliği yaparak bağlam temelli öğrenme (BTÖ) yaklaşıma uygun 5E öğretim modeline göre ders planı tasarlama ve uygulama süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, bütüncül bir bakış açısıyla birden fazla veri toplama aracı kullanılmıştır. BTÖ'ye yönelik süreçleri detaylı olarak inceleyebilmek için yarı yapılandırılmış ön görüşme ve son görüşme formları, gözlemci notları, öğretmen adaylarının grup olarak hazırladıkları ders planları, BTÖ'ye yönelik ders uygulamasının video kaydı ve uygulama sürecine dair gözlem formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Elde edilen verilerle fen bilgisi öğretmen adaylarının işbirliği yaparak oluşturduğu BTÖ yaklaşımına dayalı ders planı hazırlama ve uygulama süreçleri detaylı olarak incelenmiştir. Bu çalışma, çoklu delil ya da veri kaynağının var olduğu hallerde kullanılan, yapılan araştırmanın derinlemesine incelenmesini sağlayan durum çalışması deseni kullanılarak yapılmıştır. Çalışma Akdeniz bölgesinde bulunan bir devlet üniversitesinde fen bilgisi öğretmenliği programında öğrenim gören öğretmen adaylarıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar öğretmenlik uygulaması-II- dersine devam etmekte olan öğretmen adaylarından gönüllülük esası göz önünde bulundurularak seçilmiştir. Araştırma kapsamında öğretmen adayları BTÖ'ye yönelik teorik eğitim almışlardır. Bu eğitim sonrasında öğretmen adayları gruplara ayrılarak 5E modeline uygun işbirlikli ders planları hazırlamışlardır. Hazırlanan planlar araştırmacı tarafından geliştirilen analitik rubrik ile değerlendirilmiştir. İşbirliği yaparken sürekli birbiriyle iletişim halinde olan grubun hazırladığı ders planının BTÖ'ye yönelik gereklilikleri daha iyi bir düzeyde sağladığı belirlenmiştir. Ayrıca öğretmen adayları BTÖ'ye yönelik plan hazırlarken işbirliği yaparak karşılaştıkları zorlukların üstesinden geldiklerini ifade etmişlerdir. Öğretmen adayları BTÖ'ye yönelik hazırladıkları planları uygulama okullarında uygulamışlardır. Öğretmen adaylarının BTÖ'yü uygulama düzeyleri incelendiğinde derinleştirme kısmındaki becerileri tam olarak gerçekleştiremedikleri görülmektedir. Öğretmen adayları deneyimsizlikten ve sınıf yönetimindeki eksikliklerinden dolayı zorluklar yaşadıkları gözlenmiştir. Öğretmen adaylarının 5E modeline uygun BTÖ'ye yönelik daha çok pratiğe ihtiyaç duydukları belirlenmiştir. Öğretmenlere ve öğretmen adaylarına BTÖ'ye dayalı materyal veya plan hazırlarken işbirliği yapmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the process of designing and implementing 5E model based lesson plans in accordance with the context based learning(CBL) approach by collaborating pre-service science teachers. In accordance with this purpose, more than one data collection tool were used with a holistic perspective. In order to examine the CBL processes in detail, semi-structured pre- and post-interview forms, observer notes, lesson plans, the implementation video recordings and observation forms were used as data collection tools. The method of this study was defined as case study. This study was carried out with pre-service science teachers who are 4th grade students of Science Teaching Department of a state university in Mediterranean region. Participants were selected on the basis of volunteerism from pre-service teachers attending the teaching practice-II- course. Within the scope of the research, pre-service teachers received CBL related theoretical training. After this training, they were divided into groups and prepared a cooperative plan based on 5E. The prepared plans were evaluated with the analytical rubric developed by the researcher. When the plans of the pre-service teachers were examined, it was determined that the pre-service teachers who provided cooperation met the requirements for CBL at a better level. In addition, pre-service teachers also stated that they overcame the difficulties they encountered by collaborating while preparing a plan for CBL. Pre-service teachers implemented the plans they prepared for CBL in internship schools. When the CBL implementation levels of pre-service teachers are examined, it was seen that they cannot fully perform the skills in the elaboration part. Pre-service teachers experienced difficulties due to their inexperience and classroom management. It has been determined that pre-service teachers need more practice on CBL based on 5E. Teachers and pre-service teachers are recommended to cooperate while preparing materials or plans based on CBL.