Fen bilgisi öğretmen adaylarının şeker fabrikasına düzenlenen planlı gezi hakkında görüşlerinin belirlenmesi
Determination of the opinions of pre-service science teachers about the planned trip to the sugar factory
- Tez No: 664850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA ÖNER ARMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul dışı öğrenme ortamı, Nitel araştırma, Eylem araştırması, Out-of-school learning environment, Qualitative research, Action research
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Son yıllarda dünyada kabul gören yapılandırmacı kuramın etkisinde fen bilimleri programları da dâhil edilmiştir. Fen okuryazarı bireyler; araştırma yapabilen, sorgulayan, problem çözebilen, iş birliği yapabilen, iletişim becerileri kuvvetli, teknolojiyi etkin kullanabilen kişilerdir. Bu bireylerin araştırma ve geliştirme ruhunu kaybetmemeleri, sorgulama becerilerinin geliştirilmesi, düşünmeye teşvik edilerek meraklarının giderilmesi için uygun öğrenme ortamları oluşturulmalıdır. Fen öğretiminde, öğrenme ortamlarından; laboratuvar, okul dışı mekânlar, sınıf ortamından yararlanılır. Doğadaki olaylar ve öğrenme durumlarına baktığımızda öğrenmenin sınıf dışında devam eden kısımları da mevcuttur. Bu durumda sınıf ve laboratuvar ortamları fen dersi öğretiminde kısıtlı ve yetersiz kalmaktadır. Öğretmenler ve öğretmen adayları sınıf ortamının yetersiz kaldığı durumlarda okul dışına çıkarak öğretim yapılabilmektedir. Öğretmen adaylarına üniversitede okul dışı öğrenme ortamlarına yönelik eğitim verilmesi başarılı sonuçlar vermiştir. Hem öğretmenlere hem de öğretmen adaylarına öğretim programı temelli geziler düzenlenmesinin kazanımlar açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Özellikle öğretmen adaylarının üniversite eğitimi boyunca okul dışı öğrenme ortamlarında eğitim alması, öğretmenlik yaşantılarında bu ortamları etkili kullanmasında önemli katkı sağlayacaktır. Böyle gezilerle öğrenciler, yaşadıkları çevreyi yakından tanıma fırsatı bulacaklar; bölgede üretilen ürün çeşitleri ve ürünlerin değeri hakkında bilinçlenmiş olacaklardır. Bu durum da ülke ekonomisi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada; fen bilgisi öğretmen adaylarının, şeker fabrikasına düzenlenen planlı gezi hakkında görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yönteminden eylem araştırması desenine uygun olarak yürütülmüştür. Çalışma, 2018-2019 eğitim öğretim yılında fen bilgisi öğretmenliği son sınıf öğretmen adayları ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler açık uçlu sorulardan oluşan anket (doküman) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmış, katılımcı görüşlerinden faydalanılarak kodlar oluşturulmuştur. Araştırmada, öğretmen adayları okul dışı öğrenme ortamlarının fen öğrenimi üzerinde olumlu olduğuna ilişkin görüşler belirtmişlerdir. Bu gezilerin programa dâhil edildiğinde anlamlı öğrenme olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca okul dışı öğrenme ortamlarının soyut bilgileri somutlaştırdığı, yeni yerler keşfetmenin öğretmen adaylarının fene karşı isteklerini artırdığı, tespit edilmiştir. Katılımcıların ilk elden deneyim kazandıkları ve gözlem yaparak çıkarımda bulundukları sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada öğretmen adayları bu tür gezilerin bilimsel çalışmayı desteklediğini belirtmişlerdir. Dolayısıyla, bilimsel çalışmaları desteklemek adına derslerle ilişkili bu tip geziler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Science programs have also been included under the influence of the constructivist theory accepted in the world in recent years. Science literate individuals; They are people who can research, question, solve problems, cooperate, have strong communication skills, and use technology effectively. Suitable learning environments should be created in order for these individuals not to lose their research and development spirit, to develop their questioning skills, and to quench their curiosity by encouraging them to think. In science teaching, from learning environments; Laboratory, out-of-school spaces and classroom environment are used. When we look at the events in nature and learning situations, there are also parts of learning that continue outside the classroom. In this case, classroom and laboratory environments are limited and insufficient in teaching science lessons. Teachers and pre-service teachers can go out of school when the classroom environment is insufficient. Providing teacher candidates with training in out-of-school learning environments at the university has yielded successful results. It is thought that organizing field trips based on the curriculum for both teachers and prospective teachers is important in terms of outcomes. Particularly, teacher candidates' education in out-of-school learning environments during their university education will make a significant contribution to their effective use of these environments in their teaching lives. With such trips, students will have the opportunity to get to know the environment in which they live; will be aware of the types of products produced in the region and the value of the products. This situation is very important for the country's economy. In this study; It was aimed to determine the opinions of science teacher candidates about the planned trip to the sugar factory. The research was carried out in accordance with the action research pattern from the qualitative research method. The study was conducted with senior science teacher candidates in the 2018-2019 academic year. Data in the study were collected with a questionnaire (document) consisting of open-ended questions. Content analysis was used in the analysis of the data, and codes were created using the opinions of the participants. In the study, preservice teachers stated that out of school learning environments are positive on science learning. When these trips are included in the curriculum, it is concluded that they are permanent and meaningful learning. In addition, it has been determined that out of school learning environments materialize soft information, and discovering new places increases students' desire for science. It was concluded that the participants gained first-hand experience and made inferences by observation. In this study, teacher candidates stated that such trips support scientific study. Therefore, in order to support scientific studies, such trips related to the lessons should be organized.