İlk ve acil yardım programında (Paramedik) öğrenim gören öğrencilerin sosyodemografik özelliklerinin kariyer kararı verme yetkinlik düzeyine etkisi
The effect of sociodemographic characteristics of students studying in first and emergency aid program (Paramedic) on career decision making competence level
  1. Tez No: 782473
  2. Yazar: MEHMET ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, İşletme, Health Care Management, Emergency and First Aid, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Kararı Verme Yetkinliği, Demografik, İlk ve Acil Yardım, Paramedik, Career, Career Decision Making Competence, Demographics, First and Emergency Aid, Paramedic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Her birey taşıdığı farklı özelliklere göre hayatının geri kalanında sosyal statüsünü, ekonomik düzeyini ve mesleki gelişimine yön verecek kararlar alarak kariyer ve mesleki seçimlerini yapar. Üniversite hayatında aktif olan öğrenci buradaki yeteneklerini ve gelişimini değerlendirerek hedeflerini oluşturacak ya da yapmış olduğu seçimleri gözden geçirerek kendisi için yeni kariyer kararları alacaktır. Bu nedenle genç yaş grubunda meslek ve kariyer kararı vermek kritik bir dönemi kapsar. Bu seçimi yaparken genç bireyler; yaş, cinsiyet, aile eğitim düzeyi, aile bireylerinin çalışma durumu ve aile ekonomik düzeyi gibi birçok faktörden etkilenir. Bu araştırma ilk ve acil yardım (paramedik) önlisans programında kayıtlı öğrencilerin kariyer kararı verme yetkinliği düzeyleri ile demografik özellikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bireye Yönelik Tanıtıcı Özellikler Formu ve“Kariyer Kararı Verme Yetkinliği Ölçeği (KVYÖ)”kullanılarak veriler toplanmıştır. Öğrencilerin KVYÖ toplam puan ortalamaları yeterli düzeyde saptanmıştır. Kariyer kararı verme yetkinlik düzeyi erkek öğrencilerde kadınlara göre yeterli düzeyde bulunurken, ikinci sınıfta öğrenim gören öğrencilerde mesleki konuları takip etme alt boyutu yeterli düzeyde, birinci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin ise kısmen yeterli düzeyde saptanmıştır. Öğrencilerin ebeveynlerinin eğitim ve çalışma durumları ile kariyer kararı verme yetkinlik ölçeği toplam ve ortalama değerleri arasında anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
According to characteristics feature; every person makes career and professional choices by making decisions that it can be guide his social status, economic level and professional development for the rest of his/her life. The student, who is active in university life, will set his/her goals by evaluating his talents and development there, or he/she will make new career decisions for himself/herself by reviewing the choices he/she has made. For this reason, making a career and career decision in the young age group covers a critical period. While making this choice, young individual; It is affected by many factors such as age, gender, family education level, working status of family members and family economic level. This research was conducted to determine the relationship between the career decision-making competence levels of the students enrolled in the first and emergency (paramedic) associate degree program and their demographic characteristics. Data were collected using the Individual Introductory Characteristics Form and the“Career Decision-Making Competence Scale (CVS)”. The students' KVYÖ total score averages were found to be sufficient. While the competency level of career decision making was found to be sufficient in male students compared to females, the sub-dimension of following professional subjects was found to be sufficient in students studying in the second year, and partially sufficient in students studying in the first year. It was determined that there was no significant difference between the education and employment status of the students' parents and the total and average values of the career decision-making competency scale.