Kant ve Heidegger'de metafiziğin eleştirisi
Criticism of metaphysics in Kant and Heidegger
- Tez No: 782545
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEFİK DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Metafizik, varlık, sentetik a priori, aklın diyalektiği, Dasein, zamansallık, hermenötik
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Metafizik antik çağdan günümüzde değin felsefenin en önemli disiplinidir, Aristoteles bu nedenle onu İlk Felsefe olarak tanımlamıştır. Aristoteles'e göre metafiziğin sorusu varlık üzerinedir. Kant ise sentetik a priori yargılar üzerine kurulu eleştirel felsefesinde metafizik bilginin imkânını reddederek pratik alanda bu sorunları çözümlemeyi dener. Heidegger'in metafiziksel eleştirisi ise Batı metafiziğinin varlığın anlamını unuttuğu üzerindedir. Heidegger varlığın anlamına ilişkin bulduğu zemin ise varlık-insan bağının yeniden inşası üzerinedir. Heidegger bunu geleneksel varlık sorusu üzerine bir kazı yaparak gerçekleştirir. Varlığın anlamına ilişkin soruyu Dasein ile sorar. Dünya içerisinde olan Dasein zamansallıkla yani geçmiş ve geleceğin şimdisi ile mümkün olur. Zamansallık içerisinde Dasein varlığın ekstazlarını gerçekleştirir. Heidegger varlık sorusunu zaman sorusu ile birlikte yeniden yorumlar.
Özet (Çeviri)
Metaphysics is the most important subject of philosophy since its beginning. For that reason Aristotle defines it as First Philosophy. According to Aristotle the questioning of metaphysics is about being. But Kant in his critical philosophy based on synthetic a priory judgments rejects the possibility of metaphysical knowledge and tries to analyze these questions in the practical ground. Heidegger's metaphysical criticism, on the other hand, is that Western metaphysics has forgotten the meaning of being. The ground that Heidegger found regarding the meaning of being is on the reconstruction of the being-human connection. What we call Heidegger's reconstruction is an ontological excavation into being. Ontological excavation is related to the context in which traditional philosophy considers being. He asks the question about the meaning of existence with Dasein. For Heidegger the meaning of being arises from the fact that Dasein is in the world. What is in the world is made possible by temporality, that is, by the present of the past and the future. In temporality, Dasein realizes the ecstasies of being. Heidegger reinterprets the question of being by means of the question of time. Key concepts: Metaphysics, being, synthetic a priori, dialectic of mind, Dasein, temporality, hermeneutics.