Kronik hepatit c enfeksiyonuna bağlı karaciğer fibrozu ve cxcl11, cxcl12 kemokin düzeyleri arasındaki olası ilişkinin araştırılması
Investigation of possible relationship between liver fibrosis due to chronic hepatitis c infection and chemokine levels cxcl11, cxcl12
  1. Tez No: 782802
  2. Yazar: SEREN OĞULTEKİN TENEKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAMİ SERİN, DR. ZEHRA ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit C Virüsü, Kemokinler, CXCL11, CXCL12, Direkt Etkili Antiviral Ajanlar, Hepatitis C Virus, Chemokines, CXCL11, CXCL12, Direct Acting Antiviral Agent
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Hepatit C enfeksiyonu ciddi bir küresel sağlık sorunu olup tüm dünyada 180 milyon kişinin bu virüsün taşıyıcısı olduğu tahmin edilmektedir. Fibroz, siroz ve hepatosellüler karsinoma (HSK) gibi ciddi karaciğer komplikasyonlarına neden olan Hepatit C enfeksiyonunun tedavisi için son dönemde kullanıma giren Direkt Etkili Antiviral Ajanlar (DAA) ile kalıcı virolojik yanıt olasılığı arttırılmıştır. Ancak bu antivirallerin klinik etkileri tam olarak bilinmemektedir. HCV ile enfekte hastaların prognozu için hepatik fibrozun evrelemesi oldukça önemlidir. Altın standart tanı yöntemi olan karaciğer biyopsisi, invaziv ve komplikasyon riski olan bir işlemdir. Bu nedenden dolayı Hepatit C enfeksiyonunda fibrozun evrelendirilmesi için non-invaziv biyobelirteçlere ihtiyaç vardır. Son dönemde kemokinler ile kronik hepatit C (KHC) enfeksiyonu arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Bu çalışma CXCL11 ve CXCL12 kemokinlerinin KHC enfeksiyonunda hem fibrozun farklı evrelerini belirleyen noninvaziv biyobelirteç olma potansiyelini hem de DAA ile tedavi sonrası hastalardaki immünmodülasyonu göstermeyi amaçlamıştır. Çalışmaya, farklı fibroz evrelerine sahip 60 KHC [hafif/orta fibroz (n=30), şiddetli fibroz (n=30)] hastasının DAA ile tedavi öncesi ve tedaviden 3 ay sonraki serumları ile 46 sağlıklı kontrolün serumları dahil edilmiştir ve bu serumlardaki CXCL11, CXCL12 serum kemokin seviyeleri enzime bağlı immünosorban (ELISA) yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmaya dahil edilen bu iki kemokinin farklı hasta gruplarındaki (hafif/orta ve şiddetli fibroz; hafif, orta ve şiddetli grade; toplam hepatit C hastası ve sağlıklı kontroller) serum seviyeleri DAA ile tedavi öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. CXCL11 kemokini farklı fibroz evrelerinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuşken CXCL12 kemokini istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. Ayrıca aynı gruplarda DAA ile tedavi öncesi ALT, AST, HCV RNA ve elastografi düzeyleri de tedavi sonrasıyla istatistiksel olarak karşılaştırılmış ve DAA tedavisinin 3 ay sonrasında toplam hasta popülasyonunda serum CXCL11, CXCL12 kemokin seviyelerinde ve ALT, AST, HCV RNA ve elastografi değerlerinde anlamlı bir azalma tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bulgularımız CXCL11 ve CXCL12 kemokinlerinin KHC enfeksiyonu ile ilişkili olduğunu ve özellikle CXCL11 kemokininin bu enfeksiyonun fibroz evrelerini ayırmada biyobelirteç olma potansiyelini göstermektedir. Ayrıca DAA tedavisi sonrasında inflamatuar belirteçlerin seviyesindeki azalma bu antiviral tedavinin immünmodülasyonu sağladığını düşündürebilir. Çalışmamız hasta kohortumuzdaki sayısal sınırlılıkla birlikte HCV enfeksiyonunda immünogenetik profilin aydınlatılması için önemli ön verileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hepatitis C virus (HCV) infection is a serious global health problem and it's estimated that 180 million people worldwide are hepatitis c carriers. In the treatment of HCV which causes serious liver complications such as fibrosis, cirrhosis and hepatocellular carcinoma (HSC) the possibilty of a sustained virological response has been increased with the recently introduced direct acting antiviral agents (DAA). However the clinical effects of these antivirals are not fully known. Staging of hepatic fibrosis is very important for the prognosis of HCV infected patients. Liver biopsy which is the gold standard diagnostic method is an invasive procedure with a risk of complications. Therefore non-invasive biomarkers are needed for staging fibrosis in HCV infection. Lately the relationship between chronic hepatitis c (CHC) infection and chemokines is being investigated. This study aimed to demonstrate the potential of CXCL11 and CXCL12 chemokines to be noninvasive biomarkers that determine different stages of fibrosis in CHC infection as well as to demonstrate immunomodulation in patients after treatment with DAA. The serum of 60 patients with CHC [(mild/moderate fibrosis(n=30), severe fibrosis(n=30)] with different fibrosis stages, before and 3months after treatment with DAA and the serum of 46 healthy controls were included in the study and CXCL11, CXCL12 serum chemokine levels were analyzed by enzyme linked immunosorbent assay (ELISA). CXCL11 and CXCL12 serum chemokine levels before DAA were compared in CHC patients with mild/moderate and severe fibrosis stages. CXCL11 chemokine was found to be statisticaly significant in mild/moderate and severe fibrosis stages, whereas CXCL12 chemokine was not statistically significant. Additionally, the findings showed a statistically significant reduction in serum chemokine levels of CXCL11, CXCL12 and ALT, AST, HCV RNA and elastography in the total CHC patient population after 3 months of DAA treatment. In conclusion, the findings show that the CXCL11 and CXCL12 chemokines are associated with CHC infection and especially, the CXCL11 chemokine has the potential to be a biomarker in distinguishing the fibrosis stages of this infection. In addition, the decrease in the level of inflammatory markers after DAA treatment may suggest that this antiviral treatment provides immunomodulation. This study provides important preliminary data for elucidating the immunogenetic profile in HCV infection.