Parotis bezi benign-malign kitleleri ayırımında sonoelastografinin önemi
Parotis gland in the differantiation of benign-malign massesimportance of sonoelastography
  1. Tez No: 782871
  2. Yazar: SELMAN CEVHEROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. MURAT SERHAT AYGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sonoelastografi, parotis bezi, malign-benign tümörler, Sonoelastography, parotid gland, malignant-benign tumor
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Biz bu çalışmamızda parotis lezyonlarının benign malign ayırımında non invaziv yeni bir test olan SE etkinliğini araştırdık. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada, Haziran 2012-Ekim 2013 tarihleri arasında Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği-Ultrasonografi bölümüne, Parotis bezi kitlesi ön tanısı ile yönlendirilen 34 hasta prospektif olarak incelendi. Hastaların ultrasonelastografi sonuçları daha sonra kesinleşen histopatolojik tanıları ile karşılaştırmak için kaydedildi. Değerlendirme gerçek zamanlı elastografi yazılımı bulunan ultrasonografi Toshiba aplio MX cihazı ( Toshiba Medikal, Nasu; Japonya) ile 12 MHz probu kullanılarak yapıldı. Elastogramlar elde olunduktan sonra iligili alana 'region of interest'(ROI) yardımıyla kitlenin ve aynı hizadaki komşu normal parotis dokusunun gerinimi sayısal değer olarak ölçülüp oranlandı. Bulgular: Değerlendirilen 34 hastanın en küçüğü 14 en büyüğü 85 yaşında olup yaş ortalamaları 51.76 idi. Hastaların 20'si erkek (%58.82),14'ü bayan (%41.18)idi. Olguların yapılan histopatolojik değerlendirilmesinde %47,05'i benign tümör,% 38,24'ü diğer benign lezyonlar ve % 14,71'i malign tümör tanısı aldı. Sadece tümöral kitleler dikkate alındığında toplam 21 vakanın 16' sı (%76,19) benign (11 Pleomorfik adenom, 5 Whartin tümörü) ve 5'i (%23,81) malign idi. Ortalama gerinim oranı değerleri benign kitleler için 1.67±1.29, malign kitleler için ise 2.27±1.55 olarak hesaplandı. Malign ve benign kitlelerin gerinim ortalamasının karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0.357). Sonuç: Parotis bezi malign ve benign kitlelerin ayırımında SE'nin etkin olmadığını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effectiveness of sonoelastography (SE), a new test, in the differentiation of malignant and benign parotid lesions. Material and Method: In the study, 34 patients referred to the Ultrasonography Unit of Radiology Department of Konya Training and Research Hospital with pre-diagnosis of parotid gland masses were prospectively evaluated between June 2012 and October 2013. The findings were recorded to compare the ultrasonelastography results of patients with histopathologic findings at a later period. The assessment was performed with ultrasonography Toshiba aplio-MX device of real-time elastography software ( Toshiba Medical, Nasu; Japan) using 12 MHz probe. After obtaining elastograms, the tension of the mass and the adjacent aligned normal parotid gland was rated to the related area via 'region of interest'(ROI). Results: Of 34 patients, the youngest and oldest were 14 and 85, and mean age rate was 51.76; 20 were men (58.82%), and 14 were women (41.18%). In histopathologic examination, 47.05% of all cases were diagnosed with benign tumors, 38.24% with other benign tumors, and 14.71% with malignant tumors. Upon assessing only tumoral masses, 16 of 21 cases (76,19%) were benign (11 pleomorphic adenoma and 5 whartin tumors), and 5 (23,81%) were malignant. Mean strain rates were calculated as 1.67±1.29 for benign masses and 2.27±1.55 for malignant masses, and in comparison between mean strain rates of benign and malignant masses, no statistically significant difference was found (p=0.357). Conclusion: In the differantiation of benign and malignant masses of parotid gland, we observed that SE was ineffective.