İlkokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılık eğilimlerinin veli görüşlerine göre incelenmesi
Examination of digital game addiction tendencies of primary school students according to the opinions of parents
- Tez No: 782885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Dijital Oyun, Dijital Oyun Bağımlılığı, Ebeveyn Rehberliği, Addiction, Digital Game, Digital Game Addiction, Parental Guidance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma; İlkokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılıklarını belirleyerek ebeveynlerin bu süreçte uyguladıkları dijital oyun rehberlik stratejileri ile çocukların bağımlılık eğilimleri arasındaki ilişki düzeylerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma amacına uygun olduğu düşünülen araştırma metodolojisi olarak nicel araştırma yöntemi seçilmiş araştırma deseni olarak da“tarama deseni”kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Sivas ili Merkez ilçesinde yer alan ilkokullarda aktif olarak öğrenim görmekte olan öğrencilerin velilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise seçkisiz (tesadüfi) örneklem belirleme yönteminden basit seçkisiz yönteme göre seçilen Sivas ili Merkez ilçesinde bulunan 10 farklı ilkokulda aktif olarak öğrenci olan bireylerin ailelerinden çalışmaya gönüllü olarak katılan 475 kişiden oluşmaktadır. Söz konusu kişilerden 341'i kadın (anne), 134'ü erkek (baba) olarak kayıt altına alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak;“Dijital Oyun Bağımlılık Eğilimi”ve“Dijital Oyun Ebeveyn Rehberlik Stratejileri”ölçeği olmak üzere iki ölçek kullanılmıştır. Katılımcıların demografik özellikleri ve ilgili diğer değişkenlerin bilgileri ise kişisel bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Kişisel bilgi formu ve ölçekler bir araya getirilerek araştırmada kullanılan ölçme aracı oluşturulmuştur. Verilerin analizinde SPSS paket programından yararlanılmıştır. Sonuç olarak dijital oyun bağımlısı olmayan öğrenci sayılarının bağımlı olanlara göre oldukça fazla olduğu; bireylerin kardeş sayıları, ebeveyn birliktelikleri, dijital cihaz sahibi olma durumu ile dijital oyun bağımlılık düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunmadığı; bireylerin cinsiyetleri ile oyun bağımlılıkları arasında anlamlı ilişki bulunduğu; ebeveynlerin dijital oyun bağımlılığını önlemeye yönelik aktif strateji uygulama, dijitale yönlendiren strateji uygulama, serbest strateji uygulama, teknik strateji uygulama olmak üzere dört farklı strateji uyguladığı ve bu stratejiler ile ebeveyn cinsiyetleri ve dijital oyunlara yönelik eğilimleri arasında anlamlı ilişki bulunmadığı; bireylerin ebeveyn gelirleri ile oyun bağımlılıklarını engellemek amacıyla strateji uygulama düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunduğu çıkarımında bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research; It is aimed to determine the digital game addictions of primary school students and to examine the relationship levels between the digital game guidance strategies applied by the parents in this process and the addiction tendencies of the children. In the research,“screening design”was used as a quantitative research method and research design. The universe of the research consists of the parents of the students who are actively studying in the primary schools located in the central district of Sivas province. The sample of the research consists of 475 people who voluntarily participated in the study, from the families of individuals who are active students in 10 different primary schools in the central district of Sivas province. Of these persons, 341 were registered as female (mother) and 134 as male (father). As a data collection tool in the research; Two scales,“Digital Play Addiction Tendency”and“Digital Play Parental Guidance Strategies”scale were used. The demographic characteristics of the participants and the information of other relevant variables were collected through the personal information form. The measurement tool used in the research was created by combining the personal information form and the scales. SPSS package program was used in the analysis of the data. As a result, the number of students who are not addicted to digital games is considerably higher than those who are addicted; there is no significant relationship between individuals' number of siblings, parental associations, digital device ownership and digital game addiction levels; there is a significant relationship between the genders of individuals and their game addictions; parents applied four different strategies to prevent digital game addiction, namely active strategy implementation, digital-oriented strategy implementation, free strategy implementation, technical strategy implementation, and there was no significant relationship between these strategies and parental genders and their tendencies towards digital games; It is deduced that there is a significant relationship between individuals' parental income and their level of strategy implementation in order to prevent their game addiction.