Açık kalp cerrahisi olan hastalarda taburculuk öncesi anksiyete ve uyku kalitesinin incelenmesi
Examination of anxiety and sleep quality prior to discharge in patients with open heart surgery
  1. Tez No: 782959
  2. Yazar: HALE NUR CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, açık kalp cerrahisi, uyku kalitesi, hasta bakımı, Anxiety, open-heart surgery, sleep quality, patient care
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, açık kalp cerrahisi olan hastalarda taburculuk öncesi anksiyete ve uyku kalitesinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Samsun ilinde bulunan bir özel hastanede dâhil edilme kriterlerine uygun ve çalışmaya katılmayı kabul eden 100 gönüllü hasta ile yapılmıştır. Çalışmada, Hasta Tanıtıcı Özellikler Formu, Hastane Anksiyetesi ve Depresyon Ölçeği (HADÖ) ve Richard-Campbell Uyku Ölçeği (RCUÖ) kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 22.0 (Statistical Package for Socical Sciences) kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmaya dâhil edilen 100 hastanın yaş ortalaması 63.54±8.17 yıl, hastaların %74'ü erkek ve %26'sı kadın, %72'si bypass cerrahisi geçirmiş, ameliyat sonrası hastaların %38'ne Xanax tb (PO) verilmiş, yoğun bakımda ses, ısı ışık gibi çevresel faktörlerden %20'si etkilenmiş, ortalama ekstübasyon süresi (saat) 11.84±2.78, yoğun bakım ünitesinde ilk PO beslenme zamanı (saat) 18.29±2.57, Klinikte ilk mobilizasyon zamanı (gün) 1.42±0.90'dır. Ameliyat öncesi HADÖ puan ortalaması 6.76±4.95, taburculuk öncesi HADÖ puan ortalaması 8.47±5.39, ameliyat öncesi RCUÖ puan ortalaması 60.56±22.31, taburculuk öncesi RCUÖ puan ortalaması 68.52±22.88'dir. Ameliyat öncesi HADÖ puan ortalaması ile taburculuk öncesi HADÖ puan ortalaması arasında pozitif yönde zayıf ilişki olduğu bulunmuştur. Ameliyat öncesi hastaların uyku kalitelerinin kötü olduğu (60.56±22.31), ameliyat öncesi RCUÖ puan ortalaması ile taburculuk öncesi RCUÖ puan ortalaması arasında pozitif yönde zayıf ilişki olduğu görülmüştür. Hastaların taburculuk öncesi HADÖ puan ortalaması ve RCUÖ puan ortalaması arasında negatif yönde zayıf ilişki bulunmuştur. Yoğun bakımda ilk PO alımı ile taburculuk öncesi HADÖ puan ortalaması arasında pozitif yönde zayıf ilişki bulunmuştur. Bu çalışma sonucunda, açık kalp cerrahisi olan hastaların ameliyat öncesi ve taburculuk öncesi anksiyetelerinin yüksek ve uyku kalitelerinin kötü olduğu, ameliyat öncesi HADÖ puan ortalaması ile taburculuk öncesi HADÖ puan ortalaması arasında pozitif yönde zayıf ilişki olduğu, taburculuk öncesi HADÖ puan ortalaması RCUÖ puan ortalaması arasında negatif yönde zayıf ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine pre-discharge anxiety and sleep preservation in an open heart surgery patient. The research was conducted in a private hospital in Samsun with 100 volunteer patients who agreed to participate in the study in accordance with the inclusion criteria. Patient Descriptive Characteristics Form, Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Richard-Campbell Sleep Questionnaire (RCSQ) were used in the study. Data were analyzed using SPSS 22,0 (Statistics Package for Social Sciences). The mean age of 100 patients included in the study was 63.54±8.17 years, 74% were male 26% were female, 72% HADS bypass surgery, 38% of the patients received Xanax tb (PO) postoperatively 20% has been affected by preservation factors such as light, voice, temperature in the intensive care unit. Average of that extubation time (hour) 11.84±2.78, first PO feeding time in intensive care unit (hour) 18.29±2.57, first mobilization time in clinic (day) 1.42±0.90. The mean of HADS score preoperative was 6.76±4.95, the average of HADS scored was 8.47±5.39 pre-discharge. The average of RCSQ preoperative was 60.56±22.31, the mean of RCSQ was 68.52±22.88 pre-discharge. Determined that there is a poor positive correlation between preoperative the HADS score average and the HADS score average pre-discharge. It was observed that the sleep quality of the patients before the operation was poor (60.56±22.31), and there was a poor positive correlation between the RCSQ average preoperative and the RCSQ average prior to discharge. There was a weak negative correlation between the patients' pre-discharge HADS mean scores and their RCSQ mean scores. It was seen that there is a weak positive correlation between the first PO oral intake and the HADS score average before discharge in the intensive care unit. As a result of the study, the patient who HADS open heart surgery HADS preoperative and pre-discharge anxiety level are high and the poor quality of sleep, there was seen positive poor correlation between preoperative HADS scored the mean and HADS score the mean pre-discharge, there was negative poor correlation where between the HADS score avarage and the RCSQ score avarage pre-discharge.