30 Ağustos Meydan Muharebesi güzergahı dijital bilgilendirme tasarımı uygulamaları
30 August Challenge route digital information design applications
- Tez No: 783066
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bilgilendirme Tasarımı, Büyük Taarruz, Dijital Bilgilendirme Tasarımı, Görsel İletişim Tasarımı, Mobil Uygulama, Digital Information Design, Information Design, Mobile Application, The Great Offensive, Visual Communication Design
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
21. yüzyıldaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler, insan yaşamını kolaylaştırmanın yanı sıra veri ve bilgi birikimine neden olmuştur. Bilgi ve iletişim ortamlarının hızla dönüşümü, bilgi tasarımını ihtiyaç haline gelmiştir. Bu doğrultuda bilgilendirme tasarımı, ayrı bir disiplin olarak görsel iletişim tasarımı disiplini içerisinde önemli bir yere sahip olmuştur. Günümüzde bilgilendirme tasarımı basılı kaynaklardan, dijital platformlara doğru evrilerek bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi teknoloji çağına adapte olmuş dijital ekranlar içerisinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu doğrultuda tezin uygulama kısmının, mobil uygulama yöntemine çevrilmesi uygun bulunmuştur. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) Kapsamında Hızlı Destek Projesi olarak kabul edilen 2022 -17 numaralı“30 Ağustos Meydan Muharebesi Güzergahı Dijital Bilgilendirme Tasarımı Uygulamaları”başlığı altında tasarlanan“Büyük Taarruz”adlı mobil uygulamanın, Türk milli tarihinin dönüm noktalarından biri olan Büyük Taarruz'un 100. yılına özel olarak hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan mobil uygulama, karekod sistemi ile Büyük Taarruz güzergahında yer alan şehitlikler, anıtlar ve tarihi beldelerde billboard üzerine basılmış̧ okunması güç ve küçük yazılar yerine ziyaretçilerin okuma eylemini kolaylaştıracak çözüm yöntemlerini içermektedir. Projenin yürütücü görevini tez danışmanı, uygulama arayüz tasarımını tez sahibi, danışmanlık hizmetini (tarih, mühendislik ve güzel sanatlar alanında) üniversite bünyesinde yer alan öğretim üyeleri, kodlama ve İngilizce çeviri desteği de alanında uzman kişiler tarafından, hizmet satın alınarak sağlanmıştır. Bu proje, genel tarama modellerinden biri olan literatür taraması, nitel yöntemlerden biri olan doküman, film arşivlerinin incelenmesi ve deneysel yöntemlerden biri olan mobil uygulama kodlama yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilecektir. Bu yöntemler kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü arşivlerinden, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı arşivinden ilgili kaynaklardan, belgesellerden, DPÜ GSF tarafından hazırlanan“Bir Zaferin Doğuşu”adlı belgesel verilerinden ve canlı kaynaklardan yararlanılmıştır. Tez kapsamında ortaya çıkacak olan ürünün, bugüne kadar bölge ve milli mücadele ile ilgili bilgi, belge ve görseller sunan bir uygulamanın olmaması ile oluşan boşluğu dolduracak olması, bir rehbere ihtiyaç olmadan izleyicinin kısa sürede bilgiye ulaşabilecek olması, Türkçe yanında İngilizce olarak da bilgilerin aktarılabilecek olması, ilgiyi ve odaklanmayı arttıran görsel iletişim tasarımı ürünlerinden biri olan dijital bilgilendirme tasarımlarını sunacak olması, Türk tarihindeki böylesi önemli bir milli mücadele örneğinin dijital ortama taşıyarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlaması bakımından önemli ve özgündür.
Özet (Çeviri)
Scientific and technological developments in the 21st century have led to the accumulation of data and knowledge, as well as facilitating human life. The rapid transformation of information and communication environments has made information design a necessity. In this direction, information design has an important place in the visual communication design discipline as a separate discipline. Today, information design has been designed to be used in digital screens that have adapted to the technology age such as computers, mobile phones and tablets by evolving from printed sources to digital platforms. In this direction, it was found appropriate to convert the application part of the thesis into mobile application method. Kütahya Dumlupınar University BAP (Scientific Research Projects) accepted as a Rapid Support Project within the scope of 2022 -17“30 August Pitched Battle Route Digital Information Design Applications”designed under the title“The Great Offensive”mobile application, one of the turning points of Turkish national history The supervisor of the project was the thesis advisor, the application interface design was provided by the thesis owner, the consultancy service (in the field of history, engineering and fine arts) was provided by the faculty members within the university, coding and English translation support was provided by experts in their fields, by purchasing services. This project will be carried out using literature review, one of the general scanning models, the examination of document and film archives, which is one of the qualitative methods, and mobile application coding, which is one of the experimental methods. Within the scope of these methods, the archives of the 5th Regional Directorate of Nature Conservation and National Parks, the archives of the General Staff Military History and Strategic Studies Presidency, related sources, documentaries, the documentary data“Birth of a Victory”prepared by DPU GSF and live sources were used. The product that will be revealed within the scope of the thesis will fill the gap created by the absence of an application that provides information, documents and visuals about the region and the national struggle, the audience will be able to access information in a short time without the need for a guide, and information can be transmitted in English as well as Turkish, The fact that it will present digital information designs, which is one of the visual communication design products that increase interest and focus, is important and unique in that it ensures that such an important example of the national struggle in Turkish history is transferred to the next generations by transferring it to the digital environment.