Özel sağlık kurumlarının kuruluşu ve hukuki sorumluluğu
Establishment and legal responsibility of private health institutions
- Tez No: 783075
- Danışmanlar: PROF. DR. FULYA İLÇİN GÖNENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Sağlık Kurumları Yönetimi, Law, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hukuku, Özel Sağlık Kurumlarının Kuruluşu, Özel Sağlık Kurumlarının Hukuki Sorumlulukları, Health Law, Establishment of Private Health Institutions, Legal Responsibilities of Private Health Institutions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sağlık, tüm toplumlar ve birey için büyük önem arz eden en temel ihtiyaçlardandır. Sağlık hizmet sunum alanı, hastalıklarla mücadele açısından ve kamusal refah açısından birincil öneme sahip olmakla birlikte sağlık hakkının yerine getirilmesi hizmeti sunacak sağlık kurumlarının varlığını gerektirir ve özel hastanelerin kuruluşu, hastane işletmeciliği konusunun önemini ortaya koymaktadır. Daha iyi bir sağlık hizmeti sunulması ise, özel ve kamu sağlık kuruluşlarının görev ve sorumluluklarının hukuki boyutuyla da incelenmesini gerekli kılmaktadır. Bu doğrultuda, Türkiye'de faaliyet gösteren özel sağlık kurulumlarının, mevzuatı kapsamında, kuruluş usul ve şartları ile tüm bu organizasyonun sağlanmasında rol oynayan tarafların hukuki sorumluluklarını irdelemek gereklidir. Sağlık hakkı ve sağlık hizmetleri bağlamında, Türkiye'deki özel ve kamu sağlık kuruluşlarınca, kurulum aşamasından yürütme aşamasına dek normlar çerçevesinde uygulanması gereken prosedürleri incelemek ve bugüne kadar var olan sağlık hizmetleri sisteminin analizini yapmaktır. Bu çalışmanın başlıca amacı, ülkemizde kurulan özel sağlık kuruluşlarının niteliği, tasniflendirilmesi, kuruluş süreci ile birlikte sağlık hizmeti sunumuna yönelik mevzuata dayalı tüm görev ve yetkileri ile hukuki sorumluluklarını ortaya koymaktır. Öte yandan, özel sağlık kurumlarının kuruluş aşamasında karşılaştıkları sorunlar, kuruluş kriterlerini ve beraberindeki hukuki zorunlulukları ele alarak, özel sağlık kurumlarının hukuki süreçlerini de incelemektir.
Özet (Çeviri)
Health is the most basic need of great importance for all individuals and societies. Although the health sector is of primary importance in terms of combating diseases and public welfare, the establishment of private hospitals also raises the issue of hospital management. Providing a better health service necessitates the examination of the duties and responsibilities of private and public health institutions and their legal dimension. In this direction, it is necessary to examine the establishment stages of private health institutions operating in Turkey, within the scope of the establishment legislation, and the legal responsibilities of the parties involved in the provision of this entire organization. The aim of our study is to examine the procedures that should be implemented within the framework of norms from the establishment stage to the execution stage by private and public health institutions in Turkey, primarily in the context of the right to health and health services, and to analyze the existing health services system. The aim of this study is to deal with the nature, classification, establishment process of private health institutions established in our country, as well as all duties and responsibilities based on the legislation regarding the provision of health services, and to reveal their legal responsibilities. On the other hand, it also examines the legal processes of private health institutions by addressing the problems faced by their institutions during the establishment phase, establishment criteria and accompanying legal obligations.