Obez bireylerde kilo azaltımı için uygulanan diyet, egzersiz ve auriküler vagus sinir uyarımı etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of diet, exercise and auricular vagus nerve stimulation efficacy for weight reduction in obese individuals
- Tez No: 783175
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Vagal Terapi, Diyet, Obezite, Egzersiz, Kilo verimi, Vagal Therapy, Diet, Obesity, Exercise, Weight loss
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Arka plan: Obezite ile mücadelede yaşam tarzı müdahalelerinin ve alternatif tedavilerinin bulunması bu epideminin yaratmış lduğu sağlık sorunlarının önüne geçmede yardımcı olur. Bu çalışma, diyet, egzersiz ve vagus sinir uyarımı yöntemlerinin kısa vade de vücut kompozisyonu, fonksiyonel kapasite ve kan parametrelerine etkilerini araştırdı. Yöntemler: Bu çalışma Evre I, II ve III sınıflandırmasına giren obez bireyler (N:90) de gerçekleştirildi. Diyet, Egzersiz ve Vagus Sinir Uyarım grubundaki bireylerin laboratuvar ölçümleri ve öz değerlendirmeleri karşılaştırıldı. Fonksiyonel kapasitedeki (örn. 6 dakikalık yürüme testi gibi), kas gücündeki (örn. el kavrama gücü testi; beş kez otur-kalk testi gibi), besin seçimi (örn. ABİS gibi) ve yaşam kalitesindeki (örn, SF-36 gibi) değişikliklerin yanı sıra antropometrik karakteristik değişiklikler kaydedildi. Sonuçlar: Kilo verim sürecinde total vücut ağırlığının %4-%10 arasında yaşanacak bir kilo kaybı, vücut kompozisyonunu, glisemiyi, kan lipitlerini, kan basıncını, fonksiyonel aktiviteyi ve yaşam kalitesini iyileştirebilir. Çalışmada incelenen parametreler ve testlere bakıldığında gruplar arası istatistiksel farklılıklar olmasa da her 3 grupta da genel sağlık üzerine pozitif etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Kilo veriminde sayısal nicelikte farklılık olmasına rağmen böyle bir durumun gözlemlenmesi verilen kilonun vücut bileşen oranlarının etkisi olduğu söylenebilir. Sonuç: Kısa dönemde etkinliğini incelemiş olduğumuz 3 alternatif kilo verim yönteminden diyet, egzersiz ve vagus sinir uyarım yöntemlerinin kilo verim sürecinde alternatif olarak kullanımlarının fayda sağlayabileceği yönündedir. Auriküler vagus sinir uyarımı ile nörohormonal mekanizma uyarılarak iştah/besin seçim yönelimi açısından davranış değişikliği oluşturulabilir. Böylece kısa dönemde herhangi bir diyet ya da egzersiz yapmadan kilo verimi sağlanabileceği öngörülebilir. Kısa ve Uzun süreli akademik araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: Finding lifestyle interventions and alternative treatments in the fight against obesity helps to prevent the health problems created by this epidemic. This study investigated the effects of diet, exercise, and vagus nerve stimulation methods on body composition, functional capacity, and blood parameters in the short term. Methods: This study was also performed on obese individuals (N:90) classified as Stage I, II, and III. Laboratory measurements and self-evaluations of individuals in the Diet, Exercise, and Vagus Nerve Stimulation group were compared. Functional capacity (eg, 6-minute walk test), muscle strength (eg, handgrip strength test; five-time sit-and-stand test such as), food choice (eg, FCQ such as), and quality of life (eg, SF-36 such as) In addition to changes in anthropometric characteristics were recorded. Results: A weight loss of 4%-10% of total body weight during the weight loss process can improve body composition, glycemia, blood lipids, blood pressure, functional activity, and quality of life. When the parameters and tests examined in the study were concerned, it was observed that although there were no statistical differences between the groups (p > 0,05), they positively affected general health in all 3 groups. Although there is a numerical difference in weight loss, it can be said that the observation of such a situation is the effect of the body component ratios of the weight loss. Conclusion: Among the 3 alternative weight loss methods that we have examined in the short term, diet, exercise, and vagus nerve stimulation methods can be used as alternatives in the weight loss process. By stimulating the neurohormonal mechanism with auricular vagus nerve stimulation, behavioral change can be created in terms of appetite/food choice orientation. Thus, it can be predicted that weight loss can be achieved in the short term without any diet or exercise. Short and long-term academic research is needed.