شعرُ المَديح في كتابِ الإحاطة في أخبار غرناطة ، دراسة موضوعيّة فنّية
Kitabu'l İhata fi İhbaru'l Granada kitabında şiirli medeh kapsamı tekniği ve mavzui çalışması / Poetry of praise in the book of 'Alihata fi Akhbar Grenada', an artistic objective study
  1. Tez No: 783223
  2. Yazar: BARAA NIHAD MOHAMMED AL-ZUBAIDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: övgü - (al'iihatat fi 'akhbar gharnata), praise, briefing in Granada news, objective, artistic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Sanatsal tematik çalışma bir çalışma olan (al'iihatat fi 'akhbar gharnata) kitabında övgü şiiri başlıklı tez, dört cildi arsında eski edebi sanat kapsayan Asil Ansiklopedik Endülüs Mirasında temsil edilen edebi yaratıcılığın yönlerinden bazılarını ortaya koymaya çalışmaktadır, ilk çağlardan beri bazı şairler içinde boğuldu, (al'iihatat fi 'akhbar gharnata) kitabında övgüler koleksiyon halinde öğrencilerin ulaşmadığı entelektüel yüklemler ve başka objektif ve sanatsal yüklemler ile kalkınmaktadır, bu nedenle övgü şiirinin bazı özellikleri üzerinde durarak onu inceleme, betimleme ve analiz yoluyla takip etmemiz önemlidir. Araştırma, nesnel çalışmasında övgü şiirinin genel yapısını kapsamlı bir şekilde izlemeyi ve içerik ve biçim olarak genel özellikleri ve üslup özelliklerini beyan etmeyi amaçlamaktadır, yazarın ve yazarın kavramsal köklenmesi ve edebi kavramların ilk köklerinin sağlamlaştırılmasıyla başlayarak, daha sonra sanatsal çalışmaya gelince, bütünleşik bir retorik sistemde şiirsel imgenin özelliklerini vurguladı, çıkarılan sonuçların doruk noktasına ulaşmak için tanımlayıcı analitik yaklaşımı kullanmıştır, Bu sanatı Doğu övgü şiirine karşılık gelen şiirin en önemli unsurlarından biri haline getiren yüksek esnekliğe sahip metodolojik araçlarla ele almayı gerektiren kitapta öne çıkan bir özellik oluşturdu. Araştırma, bilimsel yolculuğunda en önemli kaynaklara ve değerli referanslara dayanmıştır, (al'iihatat) kitabı derinliklerinde gizlenen Arap Edebi incileri aramak için araştırma çabalarını yoğunlaştırmayı tavsiye etmektedir.
Özet (Çeviri)
The research, tagged with“Poetry of Praise in the Book of ”Alihata fi Akhbar Grenada“, an artistic objective study”seeks to reveal an aspect of literary creativity represented in the authentic Andalusian encyclopedic heritage, which included among its four volumes ancient literary art, in which some poets and their families were immersed in their early ages. The praise was poetry collected in the book“AlIhtaaat”in the news of Granada. Therefore, it is obligatory for us to stop at some of the features of praise poetry in it and follow it with investigation, description and analysis. In its objective study, the research aims at a comprehensive monitoring of the general construction of the praise poem, and a statement of its general features and stylistic characteristics in content and form, starting with the conceptual rooting of the author and the author and the consolidation of the first roots of literary concepts. As for the artistic study, it highlighted the features of the poetic image in an integrated rhetorical system; Adopting the descriptive-analytical approach, to reach the climax of the conclusions drawn, which confirm that the poetry of praise in the book Briefing in the News of Granada almost occupies the first place among the literary arts, and its attachment to the upper class (the praised ones), so it formed a prominent feature in the book, which necessitates dealing with this art with methodological tools It has a high flexibility that makes it one of the most important components of the auxiliary poem to the Levantine praise poem. Rather, it is an extension of it. In its scientific journey, the research relied on the mothers of valuable sources and references, recommending the necessity of intensifying research efforts to explore the Arab literary treasures hidden in the bellies of the book of briefing, and to single them out with independent studies under titles most notably“praise and authority, critical readings in the book of briefing...”and“cultural references by Ibn Al-Khatib. Al-Gharnati in the Book of Briefing…”and other studies that keep pace with the trends of modernity in our time.