Milli Görüşün ekonomiye bakış açısı ve 54. Hükümetin ekonomi politikaları
The National Perspective on the economy and the economic policies of the 54th Government
- Tez No: 783302
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Millî Görüş, Ekonomi, Adil Düzen, Hak, Batıl, National View, Economy, Fair Order, Right, Superstition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışmamızda Millî Görüş Hareketi'nin sosyal hayata, tarıma, ticarete, sanayiye, turizme olan bakış açısı ve Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi ile birlikte kurulan 54. Türkiye Hükümeti Dönemi'nde Millî Görüş Hareketi'nin düşünce sisteminin etkilerinin görülüp görülmediği incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı Millî Görüş Hareketi'nin Türk siyasi tarihine meydana getirdiği farklılıkların sosyal bağlamda ve siyasal bağlamda incelenmesi, çok kısa süre iktidarda kalmasına rağmen 54. Türkiye Hükümeti Dönemi'nde Millî Görüş Hareketi'nin düşünce yapısı doğrultusunda birçok alanda ne tür gelişmeler yaşandığının araştırılmasıdır. Çalışmamızda 54. Türkiye Hükümeti Dönemi'nde işçi, emekli, çiftçi, öğrenci gibi sınıflara, tarımda, sanayide, turizmde, ticarette ve tüm bu ekonomik konuların yanında dezavantajlı gruplar (engelli, yoksul, kimsesizler…) için neler yapıldığı incelenmiştir. Millî Görüş Hareketi'nin amacı, Türk toplumu için hem politika hem de dini açıdan uygun siyasi bir yapı olduğu, tüketmekten çok üretmeye önem verildiği, adil bir düzen için ekonomide, hukukta, sosyal hayatta değişikliklere gidilmesi gerektiği ve bunu yaparken de İslam dininin getirdiği kuralları da çiğnemeden yapılması gerektiği yönündedir. Ayrıca 54. Türkiye Hükümeti Dönemi'nde başbakan olan Necmettin Erbakan'ın Millî Görüş Hareketi doğrultusunda siyasi bir yol izlediği sonucuna varılmıştır. Bu siyasi yolda yaptığı çalışmalar arasında memurlara, emeklilere, işçilere sınıf, kurum ayırt etmeksizin maaşlarına yüksek oranda zamlar yapıldığı, çiftçinin, esnafın ve öğrencilerin desteklendiği, yoksulun ve engelli vatandaşların topluma kazandırılmaya çalışıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In our study, the perspective of the National View Movement on social life, agriculture, trade, industry, and tourism and whether the effects of the National View Movement's thought system were observed during the 54th Turkish Government, which was established together with the Welfare Party and the True Path Party, were examined. The aim of this study is to examine the differences that the National View Movement created in Turkish political history in social and political context, and to investigate what kind of developments were experienced in many areas in line with the mentality of the National View Movement during the 54th Government of Turkey, although it remained in power for a very short time. In our study, what was done for the disadvantaged groups (disabled, poor, orphans…) in agriculture, industry, tourism, trade and all these economic issues were examined during the 54th Turkish Government Period. The aim of the National View Movement is that it is a political structure suitable for Turkish society, both in terms of politics and religion, that it is important to produce rather than consuming, that for a fair order, changes should be made in the economy, law and social life, and while doing this, it also reflects the rules brought by the religion of Islam. that it should be done without chewing. In addition, it was concluded that Necmettin Erbakan, who was the prime minister during the 54th Government of Turkey, followed a political path in line with the National Vision Movement. Among his works on this political path, it has been seen that civil servants, retirees, workers, regardless of class or institution, were paid high increases in their salaries, farmers, tradesmen and students were supported, and the poor and disabled citizens were tried to be integrated into the society.