8. sınıf öğrencilerinin matematik konularını öğrenmede YouTube platformundan yararlanma nedenleri
Reasons for 8th grade students to use the YouTube platform to learn mathematics
  1. Tez No: 783405
  2. Yazar: MUHAMMED MUSTAFA SEÇME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEMLİHA COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Sosyal Medya, Uzaktan Eğitim, YouTube, Math, Distance Learning, Social Media, YouTube
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı 8. sınıf öğrencilerinin matematik konularını öğrenmede YouTube platformundan yararlanma nedenlerini belirlemektir. Nitel araştırma modellerinden durum çalışması modelinde desenlenen araştırmanın evrenini, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Gaziantep ili Nizip ilçesindeki resmî ortaokullarda öğrenim gören 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu ise evren içerisinden amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen 81 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada verilerin toplanması aşamasında araştırmacı tarafından geliştirilen içerisinde kişisel bilgi formunun da yer aldığı görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin matematik konularını öğrenmede sınıf ortamından daha rahat bir öğrenme ortamı oluşturması, konu tekrarı yapma, konu eksiklerini giderme ve dersleri tekrar izleme fırsatı sağlaması, zaman ve mekân açısından esnek olması, farklı anlatım tarzlarının yer alması gibi nedenlerden dolayı YouTube platformundan yararlandıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the reasons why 8th grade students use the YouTube platform to learn mathematics subjects. The universe of the research, which was designed in the case study model, which is one of the qualitative research models, consists of 8th grade students studying at public secondary schools in Gaziantep province Nizip district in the 2022-2023 academic year. The study group of the research consisted of 81 students selected from the universe by the purposeful sampling method. During the data collection phase of the research, the interview form developed by the researcher, including the personal information form, was used. Content analysis and descriptive analysis methods were used in the analysis of the data in the research. As a result of the research, it was determined that the students benefit from the YouTube platform for reasons such as creating a more comfortable learning environment than the classroom environment, providing the opportunity to repeat the subject, make up for the subject deficiencies and watch the lessons again, being flexible in terms of time and space, and having different expression styles.