Öğretmenlerin dijital okuryazarlık becerileri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between teachers' digital literacy skills and classroom management skills
  1. Tez No: 783426
  2. Yazar: ALİ TOMBUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN YİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Sınıf Yönetimi, Okuryazarlık, Teknoloji, Teknolojinin Eğitime Etkisi, Digital Literacy, Classroom Management, Literacy, Technology, The Effect of Technology on Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada öğretmenlerin dijital okuryazarlık becerileri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde devlet anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde görev yapan 944 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini seçkisiz örnekleme yöntemlerinden tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak evrenden seçilen 417 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veriler“Dijital Okuryazarlık Ölçeği”,“Sınıf Yönetimi Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin analizi için Jamovi 1.8.1 ve Lisrel paket programları kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için“Bağımsız Örneklem t-Testi”ve“Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)”kullanılmıştır. Öğretmenlerin dijital okuryazarlık becerileri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon analizi, dijital okuryazarlık becerilerinin sınıf yönetimi becerilerini yordama durumunu incelemek için regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin dijital okuryazarlık becerileri ile sınıf yönetimi becerileri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu; bu ilişkinin pozitif yönlü ve orta düzeyde olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin dijital okuryazarlık becerilerine ilişkin öğretmen görüşlerinde cinsiyet, mesleki kıdem ve yaş değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülürken; öğrenim durumu, görev yapılan okul türü, branş ve mezun olunan fakülte değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemektedir. Öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerine ilişkin mesleki kıdem, mezun olunan fakülte ve branş değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülürken; cinsiyet, öğrenim durumu, görev yapılan okul türü ve yaş değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır. Çalışma sonunda ise araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between teachers' digital literacy skills and classroom management skills was examined. The research was carried out in the relational survey model, which is one of the quantitative research methods. The universe of the research consists of 944 teachers working in public kindergarten, primary school, secondary school and high school in Kahramanmaraş province Pazarcık in the 2021-2022 academic year. The sample of the study consists of 417 teachers selected from the population by using the stratified sampling method, one of the random sampling methods. The data used in the research were collected through the“Digital Literacy Scale”,“Classroom Management Scale”and“Personal Information Form”. Jamovi 1.8.1 and Lisrel package programs were used for data analysis.“Independent Sample t-Test”and“One-Way Analysis of Variance (ANOVA)”were used for the analysis of the obtained data. Correlation analysis was conducted to examine the relationship between teachers' digital literacy skills and classroom management skills, and regression analysis was conducted to examine the predictive status of digital literacy skills on classroom management skills. As a result of the research, there is a significant relationship between teachers' digital literacy skills and classroom management skills; it is seen that this relationship is positive and moderate. While there is a statistically significant difference in teachers' views on digital literacy skills according to gender, professional seniority and age; There is no statistically significant difference according to the variables of education level, type of school, branch and graduated faculty. While there is a statistically significant difference according to the variables of professional seniority, graduated faculty and branch regarding teachers' classroom management skills; No statistically significant difference was found according to gender, education level, type of school and age variables. At the end of the study, suggestions for practitioners and researchers were included in line with the findings obtained in the study.