Vücut kompozisyonu belirlemede kullanılan yöntemlerin açlık durumuna göre güvenilirlik çalışması
Reliability study of methods used to measure body composition according to fasting status
  1. Tez No: 783460
  2. Yazar: EMİNE MELTEM KASAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASİYE FİLİZ ÇAMLIGÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Antropoloji, Spor, Anatomy, Anthropology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Body composition, bioelectrical impedances, reliability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç : Araştırmanın amacı, vücut kompozisyonunun değerlendirilmesinde kullanılan biyoelektrik impedans analizinin, farklı açlık durumlarına göre güvenirliğinin ve antropometrik yöntemlerle arasındaki tutarlılığının saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem : Araştırmaya, 27,43  3,17, yaşları arasında 21 kadın ve 28,10  2,26 yaşları arasında 21 erkek olmak üzere olmak üzere 42 sağlıklı gönüllü katıldı. Kadın katılımcıların boy değerleri; 170,29  8,26 cm, vücut ağırlığı değerleri; 70,55  14,86 kg ve beden kütle indeksi; 24,20  3,85 kg/m2 dır. Erkek katılımcıların boy değerleri; 171,48  8,60 cm, vücut ağırlığı değerleri; 73,99  14,30 kg ve beden kütle indeksi; 25,07  3,57 kg/m2 dır. Katılımcılara, ölçümler gün içerisinde ikişer kez tekrarlanmıştır. Birinci ölçüm, 12 saat açlıkta, sabah 08:00'da yapılmıştır. İkinci ölçüm ise 2 saat açlıkta, akşam 20:00'da yapılmıştır. Her iki açlık durumunda da hem 9 farklı bölgeden skinfold kaliper ölçümü hem de biyoelektrik impedans ölçümleri uygulanmıştır. Bulgular : Vücut yüzde yağ oranlarını saptamak amacıyla kullanılan formüllerden olan, Yuhaz, Jackson ve Pollock ve Wilmore ve Behnke formülleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0,05). Sonuçlar : Biyoelektrik impedans analizinin her iki açlık durumunda da uygulanabilir olduğu söylenebilir. Yuhaz formülü ve Wilmore ve Behnke formülünün birbirlerinin yerine ya da birlikte kullanılabilecekleri söylenebilir. Anahtar Sözcükler : Vücut kompozisyonunu, biyoelektrik impedans, güvenilirlik
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to determine the reliability of bioelectrical impedance analyses used in the assessment of body composition according to different hunger conditions and their consistency with anthropometric methods. Material and methods: 42 healthy volunteers participated in the study, including 21 females ages between 27,43  3,17 years, and 21 males ages between 28,10  2,26. Height values of female participants are 170,29  8,26 cm, weight values are 70,55  14,86 kg and body mass index is 24,20  3,85 kg/m2. Height values of male participants are 171,48  8,60, weight values are 73,99  14,30 and body mass index is 25,07  3,57 kg/m2. Measurements were repeated twice during the day for the participants. The first measurement was made at 08:00 in the morning, in 12 hours of fasting. The second measurement was made in 2 hours of fasting at 20:00 in the evening. In both fasting conditions, both skinfold caliper measurements and bioelectrical impedance measurements were performed from 9 different regions. Results: Yuhaz, Jackson and Pollock, and Wilmore and Behnke, which are used to determine the percentage of body fat (p0,05). Conclusion: Bioelectrical impedance analysis can be used in both starvation conditions. It can be said that the Yuhaz formula and the Wilmore and Behnke formula can be used interchangeably or together.