Lisansüstü öğrencilerinin akademik erteleme davranışları ve öğrenilmiş güçlülük düzeyleri
Academic procrastination behaviors and learned resourcefulness levels of graduate students
  1. Tez No: 783495
  2. Yazar: ÇAĞLA AYTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLAY ÖZKÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Psikoloji, Education and Training, Nursing, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Lisansüstü öğrenci, akademik erteleme, öğrenilmiş güçlülük, genel erteleme eğilimi, graduate student, academic procrastination, learned resourcefulness, general procrastination
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Öğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Lisansüstü öğrencilerinin akademik erteleme davranışı ve öğrenilmiş güçlülük düzeyleri ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde 2020-2022 eğitim öğretim yıllarında Tıp, Hemşirelik, Eczacılık, Diş Hekimliği, Ebelik, Spor Bilimleri, Batı Enstitüsü (Madde Bağımlığı, Bağımlılık Toksikolojisi) ve Enstitü (Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı, Kök Hücre, Kronik Hastalıklar, Sağlık Biyoinformatiği, Sinirbilim, Temel Onkoloji) gruplarında öğrenim görmekte olan toplam 1716 lisansüstü öğrenci oluşturmuştur. Lisansüstü eğitim programlarına göre tabakalı örneklem yöntemi kullanılarak çalışmanın örneklemini, araştırmaya katılmayı kabul eden n=360 lisansüstü öğrenci oluşturmuştur. Veriler,“Genel Erteleme Eğilimi Ölçeği”,“Akademik Erteleme Davranışı Ölçeği”,“Rosenbaum Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde, sayı ve yüzde dağılımı, varyans analizi, Kruskal Wallis, Oneway Anova, Mann Whitney U ve t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Lisansüstü öğrencilerinin büyük çoğunluğunu 20-30 yaş grubunda olanlar (%60,8), kadınlar (%85,8), bekarlar (%61,9), eş/çocuk ile yaşayanlar (%39,4) ve çocuğu olmayanlar (%75,6) oluşturmaktadır. Katılımcıların çoğunun çalıştığı (%80,8), çoğunluğun hastanede çalıştığı (%40) ve hemşire olduğu (%31,7) belirlenmiştir. Katılımcılar çoğunlukla Hemşirelik alanında (%44,4), yüksek lisans veya doktora tez aşamasında (%30,6) ve tez aşamasında dördüncü ve üstü dönemde (%46,7) olup, akademik başarı notunun 3.01-4.00 puan aralığında olduğu belirlenmiştir (%84,4). Lisansüstü öğrencilerinin akademik erteleme davranışları, genel erteleme eğilimleri ve öğrenilmiş güçlülük düzeyleri ile yaş grupları, cinsiyetleri, medeni durumları, yaşadıkları yer, çocuk sahibi olma durumları, çalışma durumları, çalıştıkları yer, meslekleri ve lisansüstü eğitim programları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Lisansüstü öğrencilerinin akademik erteleme davranışları, genel erteleme eğilimleri ve öğrenilmiş güçlülük düzeyleri ile akademik başarı notu arasında anlamlı bir fark bulunmuş ve başarı notu 1,00-2,00 puan arasında olanların erteleme düzeyleri (akademik erteleme davranışları ve genel erteleme eğilimleri) daha yüksek, akademik başarı notu 3,01-4,00 arasında olanların ise öğrenilmiş güçlülük düzeyleri daha yüksek olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin akademik erteleme davranışları ile lisansüstü eğitim aşaması ve tez aşamasındaki yılları arasında da anlamlı bir fark bulunmuş ve YL tez aşamasında olanların ve tez aşamasında üçüncü dönemde olanların akademik erteleme düzeyleri daha yüksek olarak belirlenmiştir. Genel erteleme eğilimi düzeyi yüksek olanların ve öğrenilmiş güçlülük düzeyi düşük olanların akademik erteleme düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak lisansüstü öğrencilerinin akademik ve genel erteleme davranışı düzeylerinin düşük, öğrenilmiş güçlülük düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim : It was aimed to determine the academic procrastination behavior and learned resourcefulness levels of graduate students and the factors affecting them. Method: The universe of the research consisted of 1716 graduate students studying at Ege University Health Sciences Institute in the 2020-2022 academic years in Medicine, Nursing, Pharmacy, Dentistry, Midwifery, Sport Sciences, Western Institute (Substance Abuse, Addiction Toxicology) and Institute (Blood Banking and Transfusion Medicine, Stem Cell, Chronic Diseases, Health Bioinformatics, Neuroscience, Basic Oncology) groups. Using the stratified sampling method according to the graduate education programs, the sample of the study consisted of n=360 graduate students who agreed to participate in the research. Data were collected using the“General Procrastination Scale”,“Academic Procrastination Scale”,“Rosenbaum Learned Resourcefulness Scale”and“Personal Information Form”. In the evaluation of the research data, number and percentage distribution, analysis of variance, Kruskal Wallis, Oneway Anova, Mann Whitney U and t-test were used. Results: The majority of graduate students are in the 20-30 age group (%60,8), women (%85.8), single (%61.9), living with a spouse/children (%39.4) and having no children (%75,6). It was determined that most of the participants were working (%80.8), most of them were working in hospitals (%40) and nurses (%31.7). Participants are mostly in the field of Nursing (%44.4), graduate or doctoral thesis stage (%30.6), and those who are in the thesis stage are in the fourth or higher period (%46.7), and their academic success grade is determined to be in the range of 3.01-4.00 points (%84,4). No significant difference was found between graduate students' academic procrastination behaviors, general procrastination tendencies and learned resourcefulness levels, and age groups, genders, marital status, place of residence, having a child, working status, place of work, occupation and graduate education programs. A significant difference was found between graduate students' academic procrastination behaviors, general procrastination tendencies, and learned resourcefulness levels and academic achievement grades; those with a success grade between 1.00-2.00 points have higher procrastination levels (academic procrastination behaviors and general procrastination tendencies), those with an academic achievement grade between 3.01-4.00 were found to have higher levels of learned resourcefulness. A significant difference was also found between the academic procrastination behaviors of the students and postgraduate education stage and years at the thesis stage; the academic procrastination levels of those who were in the thesis stage and those who were in the third semester in the thesis stage were determined to be higher. It was observed that academic procrastination levels of those with high general procrastination and low learned resourcefulness levels were higher. As a result, it was determined that the academic and general procrastination behavior levels of the graduate students were low and the learned resourcefulness levels were moderate.