Özel eğitim öğretmenlerinin ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilere sunulan eğitim hizmetlerine ilişkin görüşleri
The opinions of the special education teachers on the education services provided for students with severe and multiple disabilities
- Tez No: 783570
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE SÖNMEZ KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ağır ve çoklu yetersizlik, Özel eğitim öğretmeni, Eğitim hizmeti, Fenomenoloji, Severe and multiple disability, Special education teacher, Education service, Phenomenology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Bu araştırmanın genel amacı, ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilere sunulan eğitim hizmetlerine ilişkin özel eğitim öğretmenlerinin görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Bu araştırmada, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilerle deneyim sahibi on özel eğitim öğretmeni araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. On bir ana sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleriyle analiz edilerek yapılan kodlamalardan beş tema ve on dört alt temaya ulaşılmıştır. Bulgular: Ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilere sunulan eğitim hizmetlerinin niteliğini olumlu anlamda etkileyen etmenlerin; özel eğitim öğretmenleri, özel eğitim anaokulları, Özel Eğitim Okulları'nda hemşirenin olması, müfredat içeriklerin ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilere uygun hale getirme çalışmaları ve devletin özel eğitim alanını desteklemesi olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilere sunulan eğitim hizmetlerinin niteliğini olumsuz etkileyen noktalar genel olarak; ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilerin ihtiyaç duyduğu alan uzmanlarının ve destek personellerinin eksikliği ve niteliğiyle ilgili sorunlar, eğitim ortamının öğrencilerin gereksinimlerine tam olarak hitap etmemesi, aile ile karşılaşılan sorunlar, materyal ve teknoloji eksikliği ve ağır ve çoklu yetersizlik ile ilgilenen akademisyen sayısının az olması bulgusuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda katılımcılar, ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilere sunulan eğitim hizmetlerinin niteliğini olumsuz etkilediğini söyledikleri noktalara önerilerde bulunmuşlardır. Ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilere yönelik öğretimsel düzenlemeler ise; uyarlamalar, BEP ve teknoloji olarak gruplanmıştır. Ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilerin eğitiminde gerekli olan uzman, personel ve kişilerin kimler olduğuna, bu paydaşlar arasındaki işbirliğine ait bulgulara ulaşılmıştır. Ayrıca özel eğitim öğretmenlerinin ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilerle deneyimler temasından; çalışma isteğini etkileyen etmenler, bu öğrencilere eğitim verme ile ilgili kendilerine yönelik yeterlik algıları ve özel eğitim lisans programının yeterliliğine ilişin alt temalara ulaşılmıştır. Son olarak, ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrenciler için kapsayıcı eğitim ortamı teması; bu öğrencilere eğitim verilen yerler ve bu öğrencilerin kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamalarından faydalanabilme durumu alt temaları ile incelenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilere sunulan eğitim hizmetlerinin niteliğine ilişkin görüşlere bakıldığında; niteliği olumsuz olarak etkileyen etmenlerin olumlu olarak etkileyen niteliklerden fazla olduğu görülmüştür. Ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilere hazırlanan Bireyselleştirilmiş Eğitim Programının kalitesini etkileyen etmenlerin var olduğu ortaya çıkmıştır. Bu öğrencilerin gereksinimlerini karşılanması için; alan uzmanlarına yer verilmesi ve işbirliğine dayalı ekip çalışmasının sağlanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Özel eğitim öğretmenleri, ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilere eğitim verme konusunda kendilerini yeterli hissetmektedir. Özel eğitim öğretmenleri ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilerle çalışma isteğini etkileyen etmenleri ifade ederken hem olumlu hem olumsuz yöndeki söylemlere yer vermişlerdir. Özel eğitim lisans programında uygulamanın yeterli olmaması, ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilere eğitim verme konusunda öğretmen adaylarının yeterliliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Ağır ve çoklu yetersizliği olan öğrencilerin kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim almaları şu anki sistemde mümkün gözükmemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The general purpose of this research is to determine the opinions of special education teachers about the education services offered to students with severe and multiple disabilities. Method: In this study, phenomenology design, one of the qualitative research designs, was used. Ten special education teachers who have experience with students with severe and multiple disabilities formed the study group of the research. Interviews were conducted with a semi-structured interview form consisting of eleven main questions. The obtained data were analyzed by content analysis method and five themes and fourteen sub-themes were reached from the coding made. Results: Factors that positively affect the quality of education services offered to students with severe and multiple disabilities; It has been found that there are special education teachers, special education kindergartens, nurses in Special Education Schools, efforts to make the curriculum content suitable for students with severe and multiple disabilities, and the state's support for the field of special education. In general, the points that negatively affect the quality of education services offered to students with severe and multiple disabilities are; It was found that the lack of field experts and support staff needed by students with severe and multiple disabilities and the problems related to their quality, the educational environment not fully addressing the needs of the students, the problems encountered with the family, the lack of materials and technology, and the low number of academicians dealing with severe and multiple disabilities. . At the same time, the participants made suggestions to the points that they said negatively affect the quality of education services offered to students with severe and multiple disabilities. Instructional arrangements for students with severe and multiple disabilities; adaptations are grouped as Individualized Education Program and technology. Findings about the experts, personnel and people required in the education of students with severe and multiple disabilities and the cooperation between these stakeholders have been reached. In addition, from the experience of special education teachers with students with severe and multiple disabilities; Sub-themes related to the factors affecting the desire to work, their self-efficacy perceptions about teaching these students and the adequacy of the special education undergraduate program were reached. Finally, the theme of an inclusive education environment for students with severe and multiple disabilities; The places where these students are given education and the ability of these students to benefit from educational practices through inclusion/integration have been examined with sub-themes. Conclusion and Suggestions: Considering the views on the quality of education services offered to students with severe and multiple disabilities; It has been seen that the factors that affect the quality negatively are more than the ones that affect the quality positively. It has been revealed that there are factors affecting the quality of the Individualized Education Program prepared for students with severe and multiple disabilities. In order to meet the needs of these students; It was concluded that field experts should be included and collaborative teamwork should be ensured. Special education teachers feel competent in teaching students with severe and multiple disabilities. While expressing the factors affecting the desire to work with students with severe and multiple disabilities, special education teachers included both positive and negative statements. The inadequacy of the application in the special education undergraduate program negatively affects the proficiency of teacher candidates in teaching students with severe and multiple disabilities. It does not seem possible in the current system for students with severe and multiple disabilities to receive education through inclusion/integration.