Çok katmanlı alüminyum alaşımlı sacların birleştirilebilirliğinin incelenmesi
Investigation of combinability of multilayer aluminum alloy metal sheets
- Tez No: 783666
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM ASLANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: CMT, Direnç nokta kaynağı, Bondal alüminyum, CMT, Resistance point welding, Bondal aluminum
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada endüstride yaygın olarak kullanılan birleştirme teknikleri çift katmanlı alüminyum levha olarak adlandırılan Bondal saçının alüminyum 5754 alaşımı ile Cmt tekniği, direnç nokta kaynağı, lazer kaynağı, perçin bağlantıları yapılarak en uygun birleştirme tekniği araştırılmıştır. Günümüzde alüminyumun otomotiv sektöründe kullanılması, birleştirme tekniklerinin gelişmesi ile paralel olarak ilerlemektedir. Geçmişten günümüze kadar geleneksel çeliklerini yerini yüksek mukavemetli çelik ve alüminyum malzemeler almaktadır. Otomotiv sektöründe elektrikli araçların gelişmesi ile alüminyum alaşımlarına olan talep her geçen gün artmaktadır. Alüminyum'un yaygın olarak kullanılmasının en önemli sebeplerinin başında hafiflik ve korozyon direnci gelmektedir. Tez çalışmasında kullanılan bondal alüminyum yukarıda saymış olduğumuz alüminyum özelliklerine ilaveten ses izolasyonu olarak diğer alaşımlara göre öne çıkmaktadır. Yapılan birleştirme denemelerinde en uygun tekniklerin direnç nokta kaynağı ve perçin birleştirme olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the most suitable joining technique was investigated by making the bonding techniques commonly used in the industry, the aluminum 5754 alloy of Bondal sheet, called double-layer aluminum sheet, Cmt technique, resistance spot welding, laser welding, rivet connections. Today, the use of aluminum in the automotive industry is progressing in parallel with the development of joining techniques. From the past to the present, traditional steels have been replaced by high-strength steel and aluminum materials. With the development of electric vehicles in the automotive industry, the demand for aluminum alloys is increasing day by day. Lightness and corrosion resistance are the most important reasons for the widespread use of aluminum. In addition to the aluminum properties we have mentioned above, the bondal aluminum used in the thesis comes to the fore in terms of sound insulation compared to other alloys. In the joining experiments, it was seen that the most suitable techniques were resistance spot welding and rivet joining.