Sahiplik yapısının finansman kararlarına ve finansal performansa etkisi: Borsa İstanbul'da işlem gören bankalar üzerine bir araştırma
The effect of ownership structure on financing decisions and financial performance: A research on banks trading on Borsa Istanbul
  1. Tez No: 783699
  2. Yazar: SEYİT CAN HÜSEYNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ESAT TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ownership Structure, Financial Performance, Financing Decisions, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sahiplik yapısı kavramı finansal açıdan incelendiğinde kavramın, işletme sermayesinin nasıl bir dağılım gösterdiğini açıkladığı görülmektedir. Sahiplik yapısı, işletme sermayesi paydaşlarının, sahiplik paylarında ne düzeyde pay sahibi olduklarını ortaya koymaktadır. Sahiplik yapısı; aile sahipliği, yönetici sahipliği, kamu (devlet) sahipliği, kurumsal yatırımcı sahipliği, yabancı sahiplik ve dağınık sahiplik olmak üzere altı başlık halinde incelenebilmektedir. Literatür incelendiğinde finansal performans ve finansman kararları konularının son yıllarda yoğun bir şekilde incelendiği görülmektedir. Finansal performans ve finansman kararları firmaların gelişmesinde ve büyümesinde oldukça etkili faktörler olarak görülmektedir. Söz konusu bu faktörlerin firmanın sahiplik yapısından etkilendiği düşünülmektedir. Sahiplik yapısının finansman kararlarına ve finansal performansa etkisini incelediğimiz çalışmada BIST Bankacılık endeksinde 2007-2018 yılları arasında sürekli olarak işlem gören 10 bankanın yıllık verilerinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler panel veri analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz kapsamında finansal kaldıraç oranı ve aktif karlılık değişkenleri bağımlı değişken, birinci en büyük ortak, ikinci en büyük ortak ve büyüklük değişkenleri de bağımsız değişken olarak belirlenmiştir. Analizde finansal kaldıraç oranı ve aktif karlılık oranı olmak üzere 2 model oluşturulmuş ve bu modeller üzerinde analizler yapılmıştır. Finansal kaldıraç oranı modelini incelediğimizde birinci en büyük ortak ve ikinci en büyük ortak değişkenleri ile aralarındaki ilişkinin anlamsız olduğu, büyüklük değişkeni ile aralarındaki ilişkini negatif yönlü anlamlı olduğu görülmüştür. Aktif karlılık modelini incelediğimizde ise birinci en büyük ortak pozitif ve anlamlı, büyüklük değişkenleri ile negatif ve anlamlı olduğu, ikinci en büyük ortak değişkeni ile aralarında herhangi bir ilişkiye rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
Ownership structure concept is examined from a financial perspective, it is seen that the concept explains how the working capital is distributed. Ownership structure reveals the level of ownership of working capital stakeholders in ownership interests. Ownership structure; It can be examined under six headings as family ownership, managerial ownership, public (state) ownership, institutional investor ownership, foreign ownership and scattered ownership. When the literature is examined, it is seen that the issues of financial performance and financing decisions have been intensively examined in recent years. Financial performance and financing decisions are seen as highly effective factors in the development and growth of companies. It is thought that these factors are affected by the ownership structure of the company. In this study, in which we examine the effect of ownership structure on financing decisions and financial performance, annual data of 10 banks that were continuously traded in the BIST Banking index between 2007 and 2018 were used. The obtained data were analyzed by panel data analysis method. Within the scope of the analysis, financial leverage ratio and return on assets variables were determined as dependent variables, first largest partner, second largest partner and size variables were determined as independent variables. In the analysis, two models, namely financial leverage ratio and return on assets, were created and analyzes were made on these models. When we examine the financial leverage ratio model, it is seen that the relationship between the first largest partner and the second largest partner variables is insignificant, and the relationship between them and the size variable is negative. When we examine the return on assets model, it was found that the first largest common was positive and significant, size variables were negative and significant, and no relationship was found with the second largest common variable.