Finansal kiralama şirketlerinin karlılığı ile kurumsal yönetim uygulamalarının ilişkisi
The relationship between the profitability of leasing companies and corporate governance practices
- Tez No: 783749
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF GÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, finansal kiralama, firma performansı, aktif karlılık, özsermaye karlılığı, Corporate governance, leasing, firm performance, return on assets, return on equity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Finansal kiralama en genel tanımıyla, mülkiyet hakkının bir şirkette olmasına karşın, bir varlığın ekonomik olarak kiralanmasıdır. Finansal kiralama son yıllarda giderek artan bir hacimle, sermaye yoğun sektörün önde gelen bir alanıdır. Günümüzde iletişim ve ulaştırma olanaklarının artmasıyla ve üretimin yaygınlaşmasıyla birlikte, finansal kiralama süreci daha yaygın hale gelmiştir. Kurumsal yönetim ise bir işletme ya da organizasyonda, yönetime ilişkin yapıların tüm paydaşlara güven vermesidir. Finansal kiralama işlemlerinde, hem kiralayan açısından, hem de kiracı açısından güven ve dolayısıyla kurumsal yönetim büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmada, kurumsal yönetim uygulamalarının finansal kiralama şirketlerinin performansları üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından listelenen finansal kiralama şirketlerinin 2012-2021 yılları arasındaki verileri alınmıştır. Bağımlı değişken olarak firma performansını göstermek üzere finansal kaldıraç oranı, büyüklük, aktif karlılık ve özsermaye karlılığı parametreleri kullanılmıştır. Finansal açıdan önemli olan firmaların karlılık göstergelerinin, kurumsal yönetim uygulamalarının göstergeleri ile ilişkisinin ekonometrik olarak ölçülmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre aktif karlılığı (roa) için rassal etkiler analizi sonuçlarına göre aktif karlılığı üzerinde yönetim kurulu bağımsız üye sayısı, kurumsal yatırımcı yüzdesi, yaş ve büyüklük serilerinin etkisi anlamlıdır. Regresyon katsayılarına göre roa üzerinde yönetim kurulunda kadın üye sayısı pozitif etki yaparken; kurumsal yönetim komitesi, yaş ve büyüklük serilerinin etkisi negatif yöndedir. Özsermaye karlılığı (roe) için sabit etkiler analizi sonuçlarına göre roe üzerinde sadece yönetim kurulunda kadın üye sayısı serisinin etkisi anlamlı ve pozitif yöndedir. Ancak hem diğer değişkenlerin roe üzerinde etkisi, hem de genel olarak modelin açıklama gücü anlamlı değildir. Sonuç olarak kurumsal yönetim uygulamaları aktif karlılık oranları üzerinde anlamlı bir etki sahibi olsa da, özsermaye karlığı üzerindeki etkisinin anlamlı olmadığı görülmektedir. Bu durumu finansal açıdan, Türkiye'de yatırımların daha çok kısa vade ve yüksek kar ile yapılmasıyla ilişkilendirmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In its most general definition, financial leasing is the economic leasing of an asset, although the ownership right is in a company. Financial leasing is a leading area of the capital-intensive sector, with an increasing volume in recent years. Today, with the increase in communication and transportation opportunities and the spread of production, the financial leasing process has become more common. Corporate governance, on the other hand, is the reassurance of management structures to all stakeholders in a business or organization. In financial leasing transactions, trust and therefore corporate governance are of great importance for both the lessor and the lessee. In the research, the data of financial leasing companies registered in Borsa Istanbul between the years 2012-2021 were taken. Financial leverage ratio, size, return on assets and return on equity parameters were used to show firm performance as the dependent variable. It is aimed to econometrically measure the relationship between the profitability indicators of financially important companies and the indicators of corporate governance practices. According to the results of the research, according to the results of the random effects analysis for return on assets (roa), the effect of the number of independent members of the board of directors, the percentage of institutional investors, age and size series on the return on assets is significant. According to the regression coefficients, the number of female members in the board of directors has a positive effect on roa; corporate governance committee, age and size series have a negative effect. According to the results of the fixed effects analysis for return on equity (roe), only the number of female members in the board of directors has a significant and positive effect on roe. However, both the effect of other variables on roe and the explanatory power of the model in general are not significant. As a result, although corporate governance practices have a significant effect on return on assets ratios, it is seen that the effect on return on equity is not significant. From a financial point of view, it is possible to associate this situation with the fact that investments are made in Turkey with more short terms and high profits.