Yetişkin bireylerin kekemeliği olan bireylere yönelik tutumları ve onlarla romantik ilişki kurmaya yönelik bakış açıları
Adults who not stutters attitude towards stutterers and perception of being in a romantic relationship with people who stutter
  1. Tez No: 783764
  2. Yazar: ASYA AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: kekemelik, romantik ilişki, romantik partner, tutum, POSHA-S, stuttering, romantic relationship, romantic partner, perception, attitude, POSHA-S
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kekemeliği olmayan bireylerin, kekemeliği olan bireylere karşı tutum ve bakış açılarını inceleyen birçok çalışmada kekemeliği olan bireylere karşı olumsuz tutum ve davranışları olabildiği görülmektedir. Çalışmanın amacı, kekemelik ve kekemeliği olan bireylere karşı tutumları, stereotipik tanımlamalar olup olmadığını, yetişkin bireylerin kekemeliği olan bireylerle romantik ilişki kurmaya yönelik bakış açılarını belirlemektir. 18-25 yaş arası kadın ve erkek 199 katılımcının verileri toplanmıştır. Katılımcıların, kekemelik tutumları ve romantik ilişkiye bakışlarını değerlendirmek için İnsan Özellikleri Kamuoyu Anketi- Kekemelik (POSHA-S), kekemeliği olan bireylerin karakter özelliklerini değerlendiren Semantik Farklılıklar Ölçeği'nin Türkçe çevirisi ve araştırmacı tarafından hazırlanan açık uçlu soruların da bulunduğu bir anket kullanılmıştır. Nitel ve nicel veriler analiz edilmiştir. Sonuçlar, kekemeliğe karşı tutumların genel olarak olumsuz olmadığını göstermiştir. Fakat kekemeliği olan bir bireyle romantik ilişkide olma durumunda katılımcıların %58,8'i kararsız olduklarını belirtmiştir. Kararlarını etkileyebilecek farklı faktörlerin bulunacağını bildirmişlerdir. Kekemeliği olan bireyin kekemelik şiddeti, sevgi, kişilik, dış görünüş belirtilen faktörler arasındadır. Katılımcıların kekemeliğin ne olduğu ve neden kaynaklandığı hakkında bilgi edinme konusunda desteğe ihtiyaç duydukları görülmüştür. Katılımcılar kekemeliği olan bir bireyle olan romantik ilişkisi olması durumunda çoğunlukla kekeleyen partnerini ailesi ve arkadaşlarıyla tanıştırmakta güçlük yaşamayacağını belirtmiştir. Dil ve konuşma terapistleri tarafından kekemelik farkındalık eğitimleri düzenlenmesi, terapistlerin kekemeliği olan bireylerin romantik ilişkilerde yaşayabileceği olası zorlukları terapi sürecinde göz önünde bulundurmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
There are many studies evaluating the attitudes and perspectives of individuals who do not stutter, it is seen that there may be negative attitudes and behaviors towards individuals with stuttering. The aim of the study is to determine the attitudes towards stuttering and individuals with stuttering, whether there are stereotypical definitions, and the perspectives of adult individuals towards establishing a romantic relationship with individuals with stuttering. The data of 199 female and male participants aged 18-25 were collected. The Human Traits Public Opinion Questionnaire-Stuttering (POSHA-S) was used to evaluate the participants' stuttering attitudes and their views on romantic relationships, the Turkish translation of the Semantic Differences Scale, which evaluates the character traits of individuals with stuttering, and a questionnaire including open-ended questions prepared by the researcher. Qualitative and quantitative data were analyzed. The results showed that attitudes towards stuttering were not generally negative. However, 58,8% participants stated that they were undecided in the case of being in a romantic relationship with an individual with stuttering and they stated that there would be different factors that may affect their decisions. They reported that there will be different factors that may affect their decisions. The severity of stuttering, love, personality, and appearance of the individual with stuttering are among the factors mentioned. It was observed that the participants had a lack of knowledge about what stuttering is and why it originates. Participants mostly stated that they would not have any difficulty in introducing their romantic relationship with a stuttering individual to their family and friends. It is recommended that speech and language therapists organize stuttering awareness trainings, and that therapists consider the possible difficulties that individuals with stuttering may experience in romantic relationships during the therapy process.