Kuşaklar kuramı açısından örgütlerde güven ve örtülü bilgi paylaşımı ilişkisi: Z kuşağı üzerine bir araştırma
The relationship between trust and tacit knowledge sharing in organizations in terms of theory of generations: A research on generation Z
- Tez No: 783952
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUT AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Z kuşağı, örtülü bilgi paylaşımı, güven, Muğla, Generation Z, tacit knowledge sharing, trust, Muğla
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Kuşaklar, benzer tarih aralıklarında doğan, belli ekonomik ve sosyal gelişmelerden etkilenen kişilerin oluşturduğu insan topluluklarıdır. Her kuşağın kendi karakteristik özellikleri, değer yargıları, güçlü ve zayıf yönleri söz konusudur. Bu özellikler ve farklılıklar hem sosyal yaşamda hem de iş hayatında kendisini göstermektedir. İş hayatında bu farklılıkları çatışmaya neden olmadan yönetmek ve hatta bu farklılıklardan fayda sağlamak örgütlerin verimliliği açısından önem taşımaktadır. Bu süreçte, kuşaklar bağlamında bilgiye sahip olmak ve bu bilgiyi diğerleri ile paylaşmak gerekir. Yapılan çalışmalar, bilgiye sahip olmanın yanında bilgiyi paylaşmanın rekabet avantajı sağlamadaki rolünü ortaya koymaktadır. Çalışanların bilgi paylaşma davranışları üzerinde etkili olan çok sayıda faktör söz konusudur. Bu faktörler arasında“güven”ön plana çıkmaktadır. Kuşaklar bağlamında bu konu üzerine yapılan çalışmalar genellikle X, Y ve daha önceki kuşakların davranışları üzerine odaklanmaktadır. Çalışma yaşamına yeni dahil olan Z kuşağı mensupları üzerine çalışmalar yapılması ve sonuçlarının paylaşılması bir gereklilik olarak görülmektedir. Bu çalışmada, işletme sahip ve yöneticilerinden toplanan veriler üzerinden Z kuşağı çalışanlarının“örtülü bilgi paylaşımı”ve“güven algıları”arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmanın yöntemi niteldir ve veri toplama tekniği yarı yapılandırılmış görüşmedir. Araştırma verileri, Muğla ilindeki küçük, orta ve büyük ölçekteki on işletmenin sahip ve yöneticisinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları, yöneticilerin Z kuşağını zeki ama sabırsız kişiler olarak gördüğünü; çalışma hayatında sabırsız ve istikrarsız kişiler olarak tanımladıklarını göstermektedir. Bunun yanında yöneticiler, Z kuşağının teknoloji ile ilişkilerinin hem olumlu hem olumsuz sonuçlar doğurduğunu ve özellikle dijital teknolojiye bağımlı yönleri olduğunu vurgulamaktadırlar. Z kuşağı çalışanların örtülü bilgi edinme düzeylerinin ve motivasyonlarının düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, bu kuşak çalışanların bilgiyi sorgulamaktan uzak oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Generations are human communities formed by people born in similar date ranges and affected by certain economic and social developments. Each generation has its own characteristic features, value judgments, strengths and weaknesses. These features and differences show themselves both in social life and in business life. Managing these differences in business life without causing conflict and even benefiting from these differences is important for the efficiency of organizations. In this process, it is necessary to have knowledge in the context of generations and to share this knowledge with others. Studies reveal the role of sharing knowledge as well as having knowledge in the provision of competitive advantage. There are many factors that affect the knowledge sharing behaviour of employees. From among these factors,“trust”comes to the fore. Studies on this subject in the context of generations generally focus on the behaviours of generations X, Y and previous generations. It is seen as a necessity to conduct studies on the members of generation Z who are newly involved in the working life and to share the results of these studies. In the current study, the relationship between“tacit knowledge sharing”and“perception of trust”of generation Z employees was investigated through the data collected from business owners and managers. The method of the study is qualitative and the data collection technique is the semi-structured interview. The research data were collected from the owners and managers of ten small, medium and large-scale businesses in the province of Muğla by using the semi-structured interview technique. The results of the study showed that the managers see the members of generation Z as intelligent but impatient people and define them as impatient and unstable people in working life. In addition, the managers emphasized that the relations of generation Z with technology have both positive and negative results and that they are especially dependent on digital technology. It was determined that the level of tacit knowledge sharing and motivation of the generation Z employees is low. In addition, it was concluded that this generation of employees is far from questioning information.