Mikro kredilerin kadın girişimciliğine ve sosyo-ekonomik hayatına etkisi: Eskişehir ili örneği
The impact of microcredits on 'Woman' entrepreneurship and socio-economic life: Eskişehir province sample
  1. Tez No: 784011
  2. Yazar: GÖKÇE YILDIZ SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZUM ERKEN ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Mikro finans, Mikro kredi, Türkiye Grameen Mikro Finans Programı (TGMP), Kadın girişimciliği, Pandemi, Poverty, Micro finance, Micro credit, Turkey Grameen Microfinance Program (TGMP), Woman Entrepreneurship, Pandemic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Mikro finans sisteminin içinde bir finansman yöntemi olan mikro krediler, yoksullukla mücadelede yaygın olarak kullanılmaktadır. Çalışmada, yoksullukla mücadelede kadının güçlendirilmesi için Türkiye Grameen Mikrofinans Programı tarafından verilen mikro kredilerin kadın girişimciliğine ve kadın girişimcilerin sosyo-ekonomik hayatına etkisi araştırılmıştır. Eskişehir ili örneklem olarak seçilmiş ve analizin ilk bölümü için Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Eskişehir Şubesi'nden kredi alan 250 kadın girişimciye anket uygulanmıştır. Anket verileri ANOVA yöntemiyle analiz edilmiştir. Analizin ikinci bölümünde, aynı şubeden kredi alan 50 kadın girişimciye yarı yapılandırılmış mülakat soruları sorulmuş ve pandemi süreci etkileri de dahil edilerek analizler tamamlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda; kadınların mikro krediyi ulaşılması kolay, kefilsiz ve ödemeleri haftalık olduğu için tercih ettiği tespit edilmiştir. Kadın girişimcilerin, ödeme noktalarında diğer kadınlarla tanışıp fikir alışverişi yaptığı ve çevrelerini genişletme fırsatı bulduğu sonucuna ulaşılmıştır. İlk defa Temel Kredi alanların, öncelikle faturaları ödeme şeklinde ufak adımlarla ev ekonomisine katkı sağladığı, ilerleyen zamanlarda eşlerine destek olacak hatta çocuklarına harçlık verecek duruma gelebildiği görülmüştür. Ödemelerde zorlanmayanların, defalarca Temel Kredi'ye başvurabildiği ve başarılı olanların, Girişimci Kredisi alarak ticaret yapmaya başladığı tespit edilmiştir. Kredi alarak iş kuran kadınların, özgüven kazandığı, aile içinde ve çevrelerinde daha saygın hale geldiği görülmüştür. Kırsal kesimde özellikle el işi ve örgü ören, çeyizlik eşya yapan kadınların kendilerini girişimci olarak tanımlama oranının düşük olduğu anlaşılmıştır. Girişimci kadınlar, pandemi döneminde birbirleriyle daha güçlü iletişim kurduklarını, olumsuzluk yaşasalar bile geleceğe umutla bakmaya çalıştıklarını, işlerine sahip çıkıp üretmeye devam ettiklerini beyan etmiştir.
Özet (Çeviri)
Micro credits, which are a financing method within the microfinance system, are widely used in the fight against poverty. In the study, the effect of micro credits given by the Turkey Grameen Microfinance Program to empower women in the fight against poverty on women's entrepreneurship and socio-economic life of women entrepreneurs was investigated. The province of Eskişehir was chosen as a sample and for the first part of the analysis, a questionnaire was applied to 250 women entrepreneurs who received credits from the Eskişehir Branch of the Turkey Grameen Microfinance Program. Survey data were analyzed by ANOVA method. In the second part of the analysis, semi-structured interview questions were asked to 50 women entrepreneurs who received credits from the same branch, and the analyzes were completed by including the effects of the pandemic process. As a result of the analyzes made; It has been determined that women prefer micro credit because it is easy to access, without a guarantor, and because the payments are weekly. It was concluded that women entrepreneurs met with other women at payment points, exchanged ideas and had the opportunity to expand their environment. It has been observed that those who receive Basic Credit for the first time contribute to the home economy with small steps, primarily in the form of paying bills, and in the future, they can come to a point where they can support their spouses and even give pocket money to their children. It has been determined that those who do not have difficulties in payments can apply for the Basic Credit many times, and those who are successful start to trade by getting an Entrepreneur Credit. It has been observed that women who start a business by taking credits gain self-confidence and become more respected in their families and in their environment. It has been understood that the rate of women who define themselves as entrepreneurs in rural areas, especially those who do handicrafts, knitting and dowry, is low. Entrepreneurial women declared that they communicated more strongly with each other during the pandemic, that they tried to look to the future with hope even if they experienced negativity, that they continued to protect their business and continue to produce.