Absisik asit (ABA) üreten veya bitkide üretimini artıran toprak bakterileri (PGPR) kullanılarak bunların meyve rengi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects on fruit color using soil bacteria (PGPR) that produce absicic acid (ABA) or increase the production in plants
  1. Tez No: 784051
  2. Yazar: OĞUZHAN ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAŞARAN, PROF. DR. SEMİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Abscisic acid, Jasmonic acid, Bacillus species, Malus domestica, Absisik asit, Jasmonik asit, Bacillus türleri, Malus domestica
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Changing climatic conditions and increasing market demands have led producers to improve fruit color by using chemicals. For this reason, the use of PGPR bacteria, which are harmless for the environment and health, for agricultural purposes is widespread and encouraged. In present study, the effects of the application of Bacillus type of bacteria on the coloration of apple fruits were investigated. To this end, bacterial strains in our stock cultures were activated and investigated by thin layer chromatography in terms of their abscisic acid (ABA) and jasmonic acid (JA) production characteristics. Abscisic acid ratio in fruits was also determined by ELISA method. ABA and JA were determined at different rates in 43 different Bacillus strains. The analysis revealed that the respective highest and lowest data in terms of L* (openness) were found in Bacillus sp. KH6.1 application with 49.92 and Bacillus sp. SY52.1.6 with 30.94 values. When a* (red/green) values were examined, it was determined that the they varied between 23.64 and 41.18 with the highest rate in Bacillus KH6.4 application. When the b* values were examined, Bacillus sp. SY73.2 revealed the highest rate with 16.92, while the lowest value was obtained in Bacillus sp. SY16.6 application with 5.31. It has been shown that bacterial preparations with ABA and JA content yielded important data in terms of weight, width, length, color and pH values and can be suggested to be used for versatile agricultural purposes if they are formulated and confirmed on different plant species and varieties.
Özet (Çeviri)
Değişen iklim şartları ve artan pazar ihtiyacı üreticileri kimyasal maddeler kullanarak meyve rengini iyileştirmeye yöneltmiştir. Bu nedenle çevre ve sağlık açısından zararsız PGPR özellikli bakterilerin tarımsal amaçlı kullanımı yaygınlaşmakta ve teşvik edilmektedir. Bu çalışmada Bacillus türü bakteriler kullanılarak elma meyvelerinde renklenme üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla stok kültürlerimizde bulunan bakteri suşları aktifleştirilerek absisik asit (ABA) ve jasmonik asit (JA) üretme kapasiteleri yönünden ince tabaka kromatografisi ile araştırılmıştır. ELISA yöntemiyle de meyvelerde absisik asit oranı belirlenmiştir. 43 farklı Bacillus suşunda farklı oranlarda ABA ve JA belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda L* (açıklık) değerleri açısından en yüksek ve en düşük veriler sırasıyla 49.92 ile Bacillus sp. KH6.1 ve 30.94 ile Bacillus sp. SY52.1.6 uygulamalarında elde edilmiştir. a* (kırmızı/yeşil) verileri incelendiğinde değerlerin 41.18 ile 23.64 arasında değiştiği ve en yüksek Bacillus sp. KH6.4 uygulamasında görüldüğü tespit edilmiştir. b* verileri incelendiğinde ise 16.92 değeri ile en yüksek Bacillus sp. SY73.2 uygulamasında en düşük ise 5.31 ile Bacillus sp. SY16.6 uygulamasında elde edilmiştir. Elma bitkisinde ABA ve JA içeriği bulunan Bacillus türü bakteri preparatı uygulamalarının ağırlık, en-boy, sçkm, renk ve pH değerleri açısından önemli veriler ortaya koyduğu, formüle edilmesi ve farklı bitki tür ve çeşitleri üzerinde bulguların teyit edilmesi durumunda çok yönlü tarımsal amaçlı kullanılabileceği gösterilmiştir.