İletişim araçlarının dijitalleşmesi ve öznenin dönüşümü
Digitalization of communication tools and transformation of subject
- Tez No: 784174
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ALVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Bilim, Teknik, İletişim Araçları, Dijitalleşme, Özne, Değişim/Dönüşüm, Bilim Kurgu, Film, Modernization, Science, Technology, Communication, Digitization, Subject, Transformation, Fiction, Films
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bilim ve tekniğin, iletişim araçlarının hemen her alanda çok etkin olduğu günümüzde hem popüler kültür hem bir tekno kültür dayatmasına maruz kalan özne; sanal ile gerçek, insani olanla insani olmayan arasındaki ayrımı ayırt edemez hale geldi. Bu araştırmanın amacı bu belirsiz (muğlâk) durumda öznenin özellikle modern ve modern sonrasında öznenin iletişim araçları tarafından nasıl bir değişim ve dönüşümden geçtiğidir Araştırmanın kapsam alanı ise bilim ve teknik devrimi, aydınlanma ve rasyonel düşünce, 18. yüzyıl sanayi devrimi ve kapitalizmin gelişimi, pozitivizm ve teknik tahakküm, modernleşmenin öznenin dönüşümüne etkisi, gibi faktörlerin tek tek analize tabi tutulmasıdır. Ayrıca iletişim araçlarında yaşanan değişim ve dönüşüme bağlı olarak yeniden şekillenen kültürel süreçler ve bu süreçlerin özne üzerindeki etkisi merak konusudur. Yazılı kültür ve öznenin dönüşümü, tipografik kültür ve öznenin dönüşümü, elektrik-elektronik kültür ve öznenin dönüşümü, dijital kültür ve öznenin dönüşümü araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın teorik yanı üçüncü bölümde örnek filmler üzerinde tasvir edilmiştir. Bu filmler seçilirken özellikle bilim kurgu sinemasından örnekler seçilmeye özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
İn today's world, where science, technology mass media are very active in almost every field, the individual and society exposed to both popular culture and a techno culture; He has become unable to distunguish between the virtual anad the real, between the human and the inhuman. İn order to try understand this ambigous situation: factors such as science and technical revolution, enlighment anad rational thought, 18th century industrial revolution and the development of capitalism, positivism and technical domination on the transformation of human and society, should be analyzed one bye one. In addition, cultural processes that are reshaped depending on the change and transformation in communication tools and the effect of these processes on people and society are a matter of curiosity. Written culture and the transformation of the subject, typographic culture and the transformation the subject, electrical- electronics and the transformation of the subject, digital culture and the transformation of the subject are included in the research.