2019 yerel seçimlerinde İstanbul adaylarının sosyal medya kullanımının analizi: Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım'ın Twitter paylaşımlarının karşılaştırılması
Analysis of the social media use of İstanbul candidates in the 2019 local elections: A comparison of Ekrem İmamoğlu and Binali Yildirim's Twitter postings
- Tez No: 853495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE ÜNÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Yerel Seçim, Siyasal İletişim, Siyasal Pazarlama, Sosyal Medya, Twitter, Marketing, Local Elections, Political Communication, Political Marketing, Social Media, Twitter
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Günümüze kadar gelen ve hala devam etmekte olan teknolojik gelişmeler hayatımızın her alanına etki etmekte ve bizi bir değişim içine sokmaktadır. Bu değişimin etkileri ve dönüşüm süreci çalışmanın ilk bölümünde pazarlama açısından ele alınmaktadır. Pazarlamanın dijitalleşmesi ile tüketicilere ulaşım ve iletişim de evrimleşmektedir. Bu evrimleşme dijital platformların kullanılmasına ve sosyal medyanın da ön plana çıkmasına yol açmaktadır. Günümüzde hem reklamlar daha kolay yapılabilmekte hem de tüketicilerin geri dönüşleri daha hızlı alınıp iletişim kurulabilmektedir. Teknolojik gelişmelerin etkisiyle siyasal iletişim çalışmalarında da farklılıklar yaşanmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde siyasal pazarlama ve siyasal iletişim sürecinin nasıl işlediğini, teknolojiden nasıl etkilendiği ele alınmaktadır. Teknolojinin gelişmesi siyasal liderlerin de bu teknolojiden yararlandığı bir süreci hazırlamaktadır. Önceleri kitle iletişim araçlarının kullanılmasıyla ulaşılabilirliği arttıran teknoloji şimdilerde sosyal medya platformlarının kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Bu sayede siyasal liderler sosyal medyadan seçim çalışmalarını yürüterek karşılıklı etkileşimden yararlanarak daha etkili iletişim kurabilmektedir. Özellikle Twitter gibi düşüncelerini direkt ifade edebildikleri platform günümüzde yürütülen siyasal faaliyetlerin sunumu ve liderlerin kendini ifade edebilmeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde araştırmanın ana konusu da olan 2019 yerel seçimlerinde, İstanbul adaylarının sosyal medyayı seçim sürecinde nasıl kullandıkları ve seçime olan etkisi incelenmektedir. İstanbul adaylarından yalnızca Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu'nun Twitter hesapları dikkate alınmaktadır. Adayların sosyal medya kanallarından yalnızca Twitter platformu incelemeye alınmaktadır. Adayların 2019 yılında hem 31 Mart yerel seçim için hem de seçimin yeniden tekrar etmesiyle 23 Haziran'daki yerel seçim için Twitter üzerinden yürüttükleri seçim çalışmaları ele alınmaktadır. Adaylar iki seçim dönemi için de Twitter hesaplarından seçmene vaatlerini sunmakta, programlarını duyurmakta, gündem oluşturan hashtagleri kullanarak daha çok kitleye hitap etmektedir. Bunun yanı sıra paylaşımlarına gelen beğeni, yorum ve hesaplar tarafından yeniden paylaşımla (retweet) seçmen üzerinde ne kadar etkili oldukları ve ne kadar kişiye ulaştıkları gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Technological developments that have come up to date and continue affect every aspect of our lives and put us in a change. The effects of this change and the transformation process are discussed in marketing in the first part of the study. With the digitalization of marketing, transportation and communication to consumers are also evolving. This evolution leads to the use of digital platforms and social media to come to the fore. Today, both advertisements can be made more quickly, and consumers' feedback can be received faster, and communication can be established. With the effect of technological developments, there are also differences in political communication studies. In the second part of the study, how political marketing and political communication works and how it is affected by technology are discussed. The development of technology prepares a process in which political leaders also benefit from this technology. Technology, which increased accessibility with mass media, now allows the use of social media platforms. In this way, political leaders can communicate more effectively by using mutual interaction by conducting election studies from social media. In particular, a platform such as Twitter, where they can express their thoughts directly, is of great importance in presenting the political activities carried out today and for leaders to express themselves. In the third part of the study, in the 2019 local elections, which is the main subject of the research, how the Istanbul candidates use social media in the election process and its effect on the election are examined. Among the Istanbul candidates, only the Twitter accounts of Binali Yıldırım and Ekrem İmamoğlu are taken into account. Of the candidates' social media channels, only the Twitter platform is examined. The election work of the candidates on Twitter, both for the 31 March local elections in 2019 and for the 23 June local elections with the re-election, is discussed. Candidates present their promises to the voters through their Twitter accounts for both election periods, announce their programs, and appeal to more audiences by using hashtags that set the agenda. In addition, it is observed how effective they are on the voters and how many people they reach by re-sharing (retweet) by the likes, comments, and accounts that come to their posts.