Ortaöğretim öğrencileri için müzede öğrenme
Museum learning for the students of secondary schools
- Tez No: 784191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KESER KAYAALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Education and Training, Museology
- Anahtar Kelimeler: Müzede Öğrenme, Disiplinlerarası Çalışma, Nesne Temelli Öğrenme, Yaratıcı Drama, Ortaöğretim, Metafor Ölçeği, Education in Museum, Interdisciplinary Study, Object-Based Learning, Creative Drama, Secondary Education, Metaphor Scale
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Gerçek yaşam ile bağ kurabilen, çözüm odaklı, empati becerisi yüksek 21. yy. insanının yetişmesinde okul dışı öğrenmenin katkı sağladığı düşüncesi, son yıllarda önem kazanmıştır. Özellikle ören yerleri ve zengin koleksiyonları ile müzeler, okul dışı öğrenme ortamı olarak okullar tarafından tercih edilmektedir. Ancak, müze ve ören yerleri denilince akla öncelikle tarih ve sosyal bilgiler dersleri gelmekte ve diğer disiplinlerin müzelerden kendi ders kazanımlarına yönelik yararlanabilecekleri göz ardı edilmektedir. Müzelerden çoğunlukla okul öncesi ve ilköğretim seviyesindeki öğrenciler, öğretmenlerinin planladığı gezilerle yararlanmaktadır. Bu çalışmada ihmal edilmiş olan ortaöğretim kademesinde müze nesneleriyle öğrenmenin önemi üzerinde durulmuş, resmi ve sivil kurum ve kuruluşların müzede öğrenme hedefine yönelik çalışmaları araştırılmış, üretilen kaynaklar incelenmiştir. Müzede öğrenme yöntemlerinden aktif öğrenme, örtük öğrenme, disiplinlerarası, nesne temelli öğrenme ve yaratıcı drama yöntemleri nesne ile bağlantı kurularak açıklanmıştır. Ayrıca ortaöğretim seviyesine ilişkin müzede öğrenme kavramını irdeleyen tezler incelenmiştir. Ortaöğretim eğitim programlarında müzede öğrenmenin potansiyeli araştırılmış ve araştırmacı tarafından yapılandırılıp uygulanmış ve sonuçları değerlendirilmiş bir proje üzerinden müze nesneleri ile disiplinlerarası bir çalışma örneklendirilmiştir. Ortaöğretim öğrencilerinin de müzede disiplinlerarası öğrenebileceğini, nesneler ile her disiplinin, disipliner ya da disiplinlerarası çalışabileceğini belirten bu nitel çalışmada; literatür tarama, doküman analizi yöntemleri kullanılmıştır. Ortaöğretimde disiplinlerarası tarih öğretiminde müze nesneleri ile yapılan projede ise metafor ölçeği, ön ve son değerlendirme soruları ile veriler toplanmış, içerik analizi yöntemi ile ana ve alt temalar belirlenmiştir. Bu çalışma 14-18 yaş grubu öğrencilerinin müzede öğrenme süreçlerine odaklanarak ortaöğretim seviyesinde disiplinlerarası müze çalışmalarının eksikliğini ortaya çıkarması ve model oluşturabilecek çalışma örnekleri sunması bakımından diğer çalışmalardan ayrılmaktadır. Ayrıca ortaöğretim seviyesi öğretmenlerinin disiplinlerarası çalışmalarını müzede nasıl yapılandırabileceklerine öneriler sunması ve bu çalışmaların öğrenime nasıl katkı sunacağını metafor ölçeği gibi sıklıkla kullanılmayan bir ölçekle ölçmesi bakımından alana katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The idea that out-of-school learning has a considerable role in the formation of thekind of person geared to the demands of the 21st century has gained a widespread acceptance in recent years. It is widely accepted that such people are to be solution-oriented and to posses empathic skills as well as problem-solution skills. Museums, especially with their historical sites and rich collections, function as highly effective out-of-school learning environments and help towards the acquisition of the objectives of not only History and Social Studies courses but also other disciplines. Museums not only have the potential to supplement courses from diverse disciplines but also diverse age groups. For example, research shows that preschool and primary school students mostly benefit from museums with trips planned by their teachers. This study focuses on the long-neglected importance of learning with museum objects in the secondary education level through research on the learning goals of official and civil institutions and organizations in their museum excursions and examination of the educational resources produced for that aim. In adition, the study defines and explains the most widely used learning methods in museum visits such as active learning, implicit learning, interdisciplinary, object-based learning and creative drama methods with a focus on secondary education learners. The potential of learning in the museum in secondary education programs was investigated and an interdisciplinary study with museum objects was exemplified through a project that was structured and implemented by the researcher and the results were evaluated. This qualitative study defends that secondary school students can engage in meaningful interdisciplinary learn in the museum and museums offer every discipline opportunities for learning, disciplinary or interdisciplinary. To prove this, literature review and document analysis methods were used. In the project with museum objects in interdisciplinary history teaching in secondary education, data was collected with metaphor scale, pre- and post-evaluation questions, and main and sub-themes were determined by content analysis method. This study differs from other studies in that it focuses on the learning processes of students from ages 14 to 18 in the museum, and sheds light on the insufficient use of interdisciplinary museum studies at the secondary education level and presents examples of work that can serve as a model. It also contributes to the field in terms of offering suggestions on how secondary school teachers can structure their interdisciplinary work in the museum and measure how these studies will contribute to learning with a scale that is not frequently used, such as the metaphor scale.