Trafik kazası nedeniyle başvuran hastaların etanol düzeyi ile travma skorlarının karşılaştırılması
Comparison of ethanol level and trauma scores of patients applied due to traffic accidents
- Tez No: 784276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ALTINBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Trafik kazaları, etanol düzeyi, travma skorları, Traffic accidents, ethanol level, trauma scores
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Acil servisteki travma hastalarının en önemli başvuru nedenlerinden biri trafik kazalarıdır. Kişiye bağlı gelişen kaza nedenlerinden biri sürücülerin alkol alımıdır. Bu travma hastalarını acil serviste değerlendirirken prognoz tayini için travma skorları yol gösterici olabilmektedir. Biz bu çalımamızda acil servise trafik kazası nedeniyle getirilen sürücülerin kan etanol düzeyi ile travma skorları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 3.basamak eğitim araştırma hastanesi olarak hizmet veren hastanemiz acil servisinde tek merkezli retrospektif kesitsel bir çalışma olarak planlanmıştır. Çalışmaya trafik kazası nedeniyle acile getirilen sürücüler dahil edilmiştir. Hastaların hematolojik parametreleri (hemogram, biyokimya, kan gazı, etanol düzeyi ) ve radyolojik bulguları hastane kayıt sisteminden saptanarak kaydedilmiştir. Ayrıca hastaların travma skorları hesaplanarak etanol düzeyi ile ilişkisi araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 501 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 33,5 olarak saptanmıştır. Hastaların %86 sını erkek cinsiyeti oluşturmuştur. Tüm hastaların %32 si servise , %5 i YBÜ ye yatırılmıştır. 6 hasta ex olmuştur. Sürücülerin %57sini motorsiklet sürücüsü , % 43 ünü araba sürücüleri oluşturmaktaydı. Hastaların %31inde alkol düzeyi yasal sınır olan 0.5 promilin üzerinde saptanmıştır. Etanol düzeyi yüksek olan hastalarda NISS travma skoru etanol düzeyi normal olan hasta grubundan fazla, GKS ,TRISS , RTSc travma skorları ise düşük ve istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. Sonuç: Trafik kazalarına bağlı gelişen yaralanmalarda travma skorları daha kötü seyretmektedir. Trafik kazası nedeniyle acil servise getirilen alkollü sürücülerin tanı ve tedavi sürecinde mortalite ve morbiditeyi azaltmak için acil klininsyenlerinin daha alert olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim : Traffic accidents are one of the most important reasons for admission of trauma patients in the emergency department. One of the causes of personal accidents is alcohol consumption by drivers. Trauma scores can be a guide for prognosis while evaluating these trauma patients in the emergency department. In this study, we aimed to examine the relationship between the blood ethanol level and trauma scores of drivers brought to the emergency department due to traffic accidents. Material and Method: Our study was planned as a single-center retrospective cross-sectional study in the emergency department of our hospital, which serves as a third-level training and research hospital. Drivers brought to the emergency department due to traffic accident were included in the study. Hematological parameters (hemogram, biochemistry, blood gas, ethanol level) and radiological findings of the patients were recorded from the hospital registry system. In addition, the trauma scores of the patients were calculated and their relationship with the ethanol level was investigated. Results: 501 patients were included in the study. The mean age of the patients was found to be 33.5 years. Male gender constituted 86% of the patients. Of all patients, 32% were hospitalized in the ward and 5% in the ICU. 6 patients died. 57% of the drivers were motorcycle drivers and 43% were car drivers. In 31% of the patients, the alcohol level was found to be above the legal limit of 0.5 promil. In patients with high ethanol level, NISS trauma score was higher than the patient group with normal ethanol level, GCS, TRISS, RTSc trauma scores were lower and statistically significantly different. Conclusion: Trauma scores are worse in injuries due to traffic accidents. Emergency clinicians should be more alert to reduce mortality and morbidity in the diagnosis and treatment process of drunk drivers brought to the emergency room due to traffic accidents.