L5 vertebranın interkrest çizgiye göre yerleşiminin disk hernisi seviyesine etkisi
  1. Tez No: 784299
  2. Yazar: RECAİ ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN ŞENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: İnterkrest çizgi, lomber disk herniasyonu, derin yerleşimli L5 vertebra, Intercrest line, lumbar disc herniation, deeply seated L5 vertebra
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Lomber bölgedeki disk hernilerinin yaklaşık %90-95'i L4-L5 veya L5-S1'de meydana gelir. Alt lomber bölgede disk hernisi sıklığının fazla olmasının nedeni, bu seviyelerin en hareketli segment olması ve aksiyel basınca daha fazla maruz kalmaları ile açıklanabilir. L1-2, L2-3 ve L3-4 hernilerine üst lomber disk hernileri denir ve lomber disk hernilerinin sadece %5-10'unu oluşturur. İnterkrest çizgi ön-arka pelvis grafisinde her iki iliak kanatların en üst noktasından geçen yatay çizgidir. L5 vertebra ve interkrest çizgi arasındaki anatomik ilişki, lomber disk herniasyonu seviyesinde klinik öneme sahip olabilir. Bu nedenle L5 vertebranın interkrest çizgiye göre pozisyonu değerlendirildi. Bu çalışmanın amacı, interkrest çizgiye göre derin yerleşimli bir L5 vertebranın lomber disk hernisi seviyesine etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Direkt grafiler incelenerek interkrest çizgi L4 korpusundan geçen hastalar birinci grup, L4-5 disk mesafesi veya L5 vertebradan geçen hastalar ikinci grup olarak ayrıldı. Birinci grup derin yerleşimli L5 vertebra, ikinci grup derin yerleşimli olmayan L5 vertebra olarak kabul edildi. Çalışmamızda interkrest çizgiye göre L5 vertebranın derin yerleşimli olmasının üst ve alt seviye disk hernisi oluşumuna etkisi araştırılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda L5 yerleşiminin üst veya alt seviye disk hernisi oluşumuna etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. İnterkrest çizgiye göre L5 vertebra pozisyonunun L4-5 ve L5-S1 disk seviyesine etkisi araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda derin yerleşimli L5 vertebranın L5-S1 disk herniasyonu oluşumu açısından koruyucu olduğu, bu hastalarda L4-5 disk herniasyonunun daha fazla görüldüğü sonucuna vardık. Bunun nedeninin L5 vertebranın derin yerleşimli olduğunda L5-S1 segmentinin daha az hareketli olmasından kaynaklandığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
About 90 to 95% of lumbar disc herniations occur in L4-L5 or L5-S1. The reason for the high frequency of disc herniation in the lower lumbar region can be explained by the fact that these levels are the most mobile segment and that they are more exposed to axial pressure than usual. L1-2, L2-3, and L3-4 hernias are called upper lumbar disc hernias, making up 5 to 10% of lumbar disc herniations. The intercrest line is the horizontal line passing through the highest point of both iliac crests on the lumbar anterior posterior radiograph. As we thought that the anatomical relationship between the L5 vertebra and the intercrest line might be of clinical importance regarding the level of lumbar disc herniation, we examined the position of the L5 vertebra relative to the intercrest line. The aim of this study is, therefore, to investigate whether a deeply located L5 vertebra relative to the intercrest line has an impact on the level of lumbar disc degeneration. After the examination of the direct radiographs, the patients were divided into two: in the first group, the intercrest line passed through the L4 corpus and in the second group, the intercrest line passed through the L4-5 disc distance or L5 vertebra. The first group was categorized into deeply located L5 vertebra, while the second group as non-deeply located L5 vertebra. In our study, the effect of the deep location of the L5 vertebrae, regarding the intercrest line, on the formation of upper and lower disc herniation was investigated. The results showed that L5 placement has no effect on the formation of upper or lower disc herniation. When the effect of L5 vertebra position, regarding the intercrest line, on L4-5 and L5- S1 disc levels was investigated, it was found that the deeply located L5 vertebrae are protective in terms of L5-S1 disc herniation, while L4-5 disc herniation appears more common to these patients. This can be attributed to the fact that the L5-S1 segment is less mobile when the L5 vertebra is deeply located.