Üniversite öğrencilerinde kendine zarar verme davranışının incelenmesi: Çocukluk çağı travmaları ve olumsuz otomatik düşüncelerin rolü
The examination of self-harm among university students: The role of childhood traumas and negative automatic thoughts
  1. Tez No: 784318
  2. Yazar: MUHAMMED KADİR DUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Kendine Zarar Verme, Otomatik Düşünceler, Travma, Childhood Traumas, Negative Automatic Thoughts, Self-harm, Trauma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde kendine zarar verme davranışı, çocukluk çağı travmaları ve olumsuz otomatik düşünceler arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada katılımcılara“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Kendine Zarar Verme Davranışı Değerlendirme Envanteri”,“Çocukluk Çağı Travma Ölçeği”ve“Otomatik Düşünceler Ölçeği”uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programına girilerek araştırma değişkenleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca, araştırmada, sosyodemografik değişkenler bakımından kendine zarar verme davranışı, çocukluk çağı travmaları ve otomatik düşünceler puanlarının farklılıkları incelenmiştir. Analizler için Pearson Korelasyonu, hiyerarşik regresyon analizi, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA ve homojen dağılım göstermeyen grupların karşılaştırılması için Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, cinsiyet, gelir düzeyi, aile türü, anne-baba eğitim düzeyi, kardeş sayısı ve çalışma durumu bakımından kendine zarar verme, çocukluk çağı travmaları ve otomatik düşünceler puanlarında anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Korelasyon ve regresyon bulguları doğrultusunda, katılımcıların kendine zarar verme davranışı ile çocukluk çağı travmaları ve olumsuz otomatik düşünceler arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki saptanmıştır. Kendine zarar verme davranışının yordayıcıları incelendiğinde, erkek olmak, çocukluk çağı travmaları ve olumsuz otomatik düşünceler puanlarının yüksek oluşu kendine zarar verme puanlarının yükselişini anlamlı düzeyde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between self-harming behavior, childhood traumas and automatic thoughts in university students was investigated. In the study,“Sociodemographic Information Form”,“Self-Harm Behavior Assessment Scale”,“Childhood Trauma Scale”and“Automatic Thoughts Scale”were applied to the participants. The data obtained from the questionnaires were entered into the SPSS 25.0 package program and the relationship between the research variables was examined. In addition, the differences in the scores of self-harming behavior, childhood traumas and negative automatic thoughts were examined in terms of sociodemographic variables. Pearson Correlation, hierarchical regression analysis, independent sample t-test, one-way ANOVA were used for analyses, and Kruskal Wallis test was used for comparison of heterogenous groups. According to the findings obtained in the study, it was determined that there was a significant difference in the scores of self-harm, childhood traumas and automatic thoughts in terms of gender, income level, family type, parental education level, number of siblings and employment status. In line with the correlation and regression findings, a positive and significant relationship was found between the self-harming behavior of the participants and their childhood traumas and automatic thoughts. When the predictors of self-harming behavior are examined, being male, childhood traumas and high automatic thoughts scores significantly predict the increase in self-harm scores.