Tıp fakültesi öğrencilerinde kendine zarar verme davranışı ve intihar: Psikolojik sermaye, sosyal sermaye, belirsizliğe tahammülsüzlük, tükenmişlik, eylemlilik ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of deliberate self-harm and suicide among medical students: The relationship with psychological capital, social capital, intolerance of uncertainty, burnout, and agency
- Tez No: 840361
- Danışmanlar: PROF. DR. TEZAN BİLDİK, PROF. DR. ZEKİ YÜNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Tıp fakültesi öğrencileri, kendine zarar verme davranışı, intihar, psikolojik sermaye, sosyal sermaye, tükenmişlik, eylemlilik, belirsizliğe tahammülsüzlük, Medical students, deliberate self-harm, suicide, psychological capital, social capital, burnout, agency, intolerance of uncertainty
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Giriş: Kendine zarar verme davranışı ve intihar, toplum sağlığı için ciddi bir sorun olup, özellikle tıp fakültesi öğrencileri arasında önemli bir endişe kaynağı haline gelmiştir. Tıp fakültesi öğrencileri, yoğun akademik yükleri, klinik stresi ve mesleki beklentileriyle mücadele etmek zorunda kalan bir gruptur. Bu nedenle, bu öğrencilerde kendine zarar verme ve intihar eğilimiyle ilişkili faktörleri anlamak, önleyici ve müdahale stratejilerini geliştirmek açısından hayati öneme sahiptir. Amaç: Çalışmamızın amacı tıp fakültesi öğrencilerinde intihar ve kendine zarar verme davranışını tanımlamak; belirsizliğe tahammülsüzlük, sosyal sermaye, psikolojik sermaye algıları, tükenmişlik ve eylemlilik ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza tıp fakültesinde birinci sınıfta öğrenci olan 242 kişi, üçüncü sınıfta öğrenci olan 303 kişi, altıncı sınıfta öğrenci olan 172 kişi olmak üzere toplamda 717 kişi katılmıştır. Bütün örnekleme sosyo-demografik bilgi formu, Kendine Zarar Verme Davranışı Değerlendirme Envanteri (KZVDDE), İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ), Sosyal Sermaye Ölçeği (SSÖ), Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği Kısa Formu (BTÖ-12) , Psikolojik Sermaye Algıları Ölçeği (PSAÖ), Maslach Tükenmişlik Envanteri-Öğrenci Formu (MTE-ÖF), Çok-Yönde Eylemli Kişilik Ölçeği (ÇYEKÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Örneklemin %8,2'sinde daha önce intihar girişimi olduğu, %49,9'unda kendine zarar verme davranışı olduğu saptanmıştır. Psikiyatrik hastalık varlığı, daha önce intihar girişimi öyküsü, arkadaş kümesinde intihar girişimi, akran zorbalığı maruziyeti, romantik ilişkide sorun yaşama, tıp fakültesi seçiminin kendi isteği olmaması durumunda; İOÖ toplam puanı, KZVDDE işlevler toplam, KZVDDE-otonom ve KZVDDE-sosyal işlev alt ölçek puanlarında anlamlı yükseklik saptanmıştır. Mevcut psikiyatrik hastalık varlığında İOÖ, KZVDDE işlevler toplam ve otonom alt ölçeği; depresif bozukluk varlığında İOÖ ve KZVDDE otonom işlev alt ölçeği; anksiyete bozukluğu varlığında İOÖ, KZVDDE işlevler toplam ve otonom işlev alt ölçeği; kronik hastalık varlığında İOÖ anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Tüm örneklemde İOÖ ile BTÖ-12, MTE-ÖF ile pozitif yönde; ÇYEKÖ, PSAÖ, SSÖ ile negatif yönde korelasyon saptanmıştır. Tüm örneklemde KZVDDE ile İOÖ, BTÖ-12 ve MTE-ÖF arasında pozitif yönde; ÇYEKÖ, PSAÖ ve SSÖ arasında negatif yönde korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları intihar ve kendine zarar verme davranışında belirsizliğe tahammülsüzlüğün, tükenmişliğin, eylemli kişilik özelliklerinin, psikolojik sermaye algılarının ve sosyal sermayenin önemini ortaya koymuştur. Psikiyatrik hastalık varlığı, flört ilişkisi sorunu, akran zorbalığı, daha önce intihar girişimi, aile ve arkadaşında intihar girişimi, tıp fakültesini kendi isteği ile seçmeme gibi risk faktörleri varlığında intihar olasılığının ve kendine zarar verme davranışının arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Deliberate self-harm and suicide significant concerns for public health, particularly among medical students. Medical students are a group of individuals who must cope with intense academic demands, clinical stress, and professional expectations. Therefore, understanding the factors associated with self-harm behavior and suicide tendencies among students is crucial for developing preventive and intervention strategies. Aim: The aim of our study is to investigate suicide and deliberate self-harm among medical students, and to explore its relationship with intolerance of uncertainty, social capital, psychological capital perceptions, burnout, and agency. Method: Materials and Methods: A total of 717 participants took part in our study, including 242 first-year medical students, 303 third-year medical students, and 172 sixth-year medical students. The entire sample completed a sociodemographic data form, Self-Harm Behavior Assessment Inventory, Suicide Probability Scale (SPS), Social Capital Scale, Intolerance of Uncertainty Scale Short Form, Psychological Capital Perceptions Scale, Maslach Burnout Inventory-Student Survey, and Multidimensional Agency Personality Scale. Result: The results of our study have revealed the significance of intolerance of uncertainty, burnout, agency personality traits, perceptions of psychological capital, and social capital in suicide and self-harm behaviors. The presence of psychiatric illness, relationship issues, peer bullying, prior suicide attempts, suicide attempts in family and friends, and choosing not to pursue medical school by one's own volition have been shown to increase the likelihood of suicide and self-harm behaviors.