Turkish foreign direct investments (FDI)in western balkan countries- motives, risks and effects
Batı balkan ülkelerinde Türk doğrudan yabancı yatırımlar (DYY)- sebepler, riskler ve etkiler -
- Tez No: 784441
- Danışmanlar: PROF. DR. VIOLETA MADZOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: International investments, Balkans, Investment opportunities, Financial incentive, Political policy
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: International Balkan University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Avrupa Kıtası'nın güneydoğu kesiminde yer alan Balkan bölgesi, Türkiye'den gelenler de dahil olmak üzere birçok yatırımcı için birbirinin yerine geçen ilginç bir yatırım noktası olmuştur. Uluslararası yatırım Balkanlar'da bölgesel ve küresel ölçekte değerlendirilmekte olup, bu yatırımlar 1990'lı yıllardan itibaren siyasi, sosyal ve coğrafi değişimlerle önem kazanmıştır. 2000'Ii ylllarda yatırım odaklı reformlar sonrasında, küresel entegrasyon çabalarının bir devamı olan yasal ve idari çerçeve, Balkanlar'daki yatırım fırsatlarının gelişimi olumlu olarak değerlendirilmiştir. Küresel ölçekte yaşanan ekonomik daralma nedeniyle 2008 küresel ekonomik krizinden sonra, Balkanlar'daki bazı ülkelerdeki siyasi ve ekonomik istikrarsızlık endişelerine rağmen yatırımların gelişimini olumsuz etkilememiştir. Bu çalışmada Bati Balkan ülkelerinde (Arnavutluk, Sırbıstan, K‹3sova, Kuzey Makedonya, Bosna- Hersek, Karadağ) doğrudan Türk diş yatırımlarının büyüme oranları ve sektörel dağılımları, eğilim analizi ve Türk yatırımcılar arısında Bati Balkan ülkelerinde yatırım yaparken sebepleri ve engelleri hakkında anket çalışması yapılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Balkan region, located in the southeastern part of the European Continent, has been interchangeably interesting investment destination for many investors including the ones from Turkey. International investment is evaluated on a regional and global scale in the Balkans these investments have gained importance with political, social and geographical changes since the 1990s. in the 2000s, after the investment-oriented reforms, the legal and administrative framework, which was a continuation of the global integration efforts, the development of investment opportunities in the Balkans was positively evaluated. After the global economic crisis 2008 due to the economic contraction on a global scale, despite concerns about political and economic instability in some countries in the Balkans were not adversely affected the development of investments. In this study, the growth rates and sectoral distributions of Turkish foreign direct investments in Western Balkan countries (Albania, Serbia, Kosovo, North Macedonia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro) , were studied using the trend analysis and conducting the survey among Turkish investors about their motives and obstacles while investing in Western Balkan countries.