Yaygın eğitim kurumlarında verilen meslek edindirme kurslarının kadın istihdamına katkısı: Muğla Menteşe Belediyesi örneği
The contribution of women employment vocational courses that contributed in non-formal education institution: The example of Muğla Menteşe Manicipality
  1. Tez No: 405808
  2. Yazar: MURAT SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın istihdamı, işgücüne katılım, yaygın eğitim, mesleki eğitim, meslek edindirme kursları, Kadın İşgücü, women's employment, workforce participation, non-formal education, vocational training, vocational obtaining courses
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma da, Türkiye işgücü piyasasının içerisinde kadınların işgücüne katılımını incelemek ve kadınların işgücüne katılımını arttırmak için yaygın eğitim kapsamında düzenlenen meslek edindirme kurslarının öneminden bahsedilmiştir. Türkiye'de kadınların işgücüne katılımının, ekonomik kalkınma için önemli olduğu kabul edilmekle birlikte, işgücüne katılım oranları düşüktür. Ülkemizde kadınların çalışma hayatına istenilen düzeyde katılımı sağlanamamış; modern anlamda ücretli çalışma kadınlar için yaygınlaşmamıştır. Kadının niteliksel gelişimini ve işgücü piyasasına girişini sağlayacak gerekli mekanizmaların oluşamaması bu olumsuz durumun nedenlerini oluşturmaktadır. Çalışmanın teorik kısmında dünyada ve Türkiye'de işgücü piyasası hakkında bilgiler verilmiştir. Bunun yanında dünyada ve Türkiye'de kadınların işgücüne katıldığı sektörlerden bahsedilmiş ve kadınların işgücüne katılımını engelleyen faktörler üzerinde durulmuştur. Daha sonra ise yaygın eğitim kavramı, amacı ve önemi, özellikleri, kapsamı, hedef kitlesi, yaygın eğitimi gerekli kılan faktörler, yaygın eğitim hizmeti veren kurum ve kuruluşlar incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise Muğla Menteşe Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren ve yaygın eğitim faaliyeti kapsamında düzenlenen kurslara katılarak sertifika alan ve aldıkları sertifikalarla yaz döneminde Marmaris, Bodrum ve Datça… gibi. Turizm merkezlerine giderek otellerde, restoranlarda garson, komi, ön büro elemanı, ya da meslek edindirme kursları kapsamında aldıkları sertifikalarla el sanatları alanında çeşitli süs eşyaları yapıp satarak işgücüne katılan kadınlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“THE CONTRIBUTION OF WOMEN EMPLOYMENT VOCATIONAL COURSES THAT CONTRIBUTED IN NON-FORMAL EDUCATION INSTITUTION: THE EXAMPLE OF MUĞLA MENTEŞE MANICIPALITY”MURAT SAĞLAM Süleyman Demirel University Labour Economics and Industrial Relations Department Advisor: Prof. Dr. ADEM KORKMAZ In this study, the importance of organizing the vocational obtaining courses within the non-formal education in order to examine the participation of women to the workforce and to increase the participation of women to workforce are mentioned. The workforce participation of women in turkey is important for economic development; however the rate of workforce participation is low. In our country the intended level of participation of women in working life was not provided; paid work for women in the modern sense was not grown up. Women's qualitative development and not being formed of necessary mechanisms which provide to participation of women in workforce markets are caused this negative situation. In theoretical part of the study, information about workforce market of Turkey and the World is given. Besides this the workforce sectors that attended of women in Turkey and the World are mentioned and the factors that prevented the women from workforce participation are emphasized. Later on concept of non-formal education, aim and importance, characteristics, scope and target group of non-formal education, necessary factors for non-formal education, institutions and organizations that contributes non-formal education services were examined. Third and the last part active women who participated workforce within the boundaries of Muğla Menteşe Municipality and women that obtained certification attending the course that organized the scope of common training activities and going to tourism centers (such as Bodrum, Marmaris, Datça etc.) with these certificates in summer in order to work as a waiter, bellboy, staff of front office or making and selling various ornament products in the craft area with the certificates that obtained within the vocational obtaining course are examined.