COVID-19 salgını ve istihdama etkisi
- Tez No: 784653
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİS BAŞEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pandemi, İstihdam, İşsizlik, İş gücü
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
2019 yılının son aylarında ilk olarak Çin'de ortaya çıkan Koronavirüs Hastalığı (COVID-19), hızla bulaşabilme özelliği sonucunda öncelikle Çin'e beraberinde ise tüm dünya ülkelerine yayılmıştır. Virüs, hızla tüm dünyaya yayılması sonucunda küresel salgın haline gelmiştir. Küresel salgın haline gelen COVID-19 virüsü, 2020 Mart ayında WHO tarafından 'pandemi' olarak ilan edilmiştir. Küresel hale gelen virüsün yayılma hızını önlemek için tüm dünya ülkeleri seyahat yasakları başta olmak üzere birçok katı önlemler almaya başlamış ve bu önlemlerle birlikte ekonomik ve sosyal hayat durma noktasına gelmiştir. Alınan katı önlemler karşısında durma noktasına gelen ekonomik hayat ile beraber çalışma hayatı ve istihdam yapısı olumsuz etkilenmiş ve bu durum büyük sorunlara zemin oluşturmuştur. Bu süreçte hem dünya genelinin hem de ülkemizin istihdam seviyelerinde daralmalar meydana gelmiş, zaten günümüz sorunlarından olan işsizlik ve geçim kaygısı artık kaçınılmaz bir hal almıştır. Sonuç olarak dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de hem pandemiyi önlemek hem pandeminin getirmiş olduğu ekonomik krizi en az hasarla atlatabilmek amacıyla birçok önlem alınmış ve uygulamaya konulmuştur. Alınan tedbirler her ne kadar pandemi sürecini atlatmayı sağlamış olsa da pandeminin geride bıraktığı istihdam sorununu ve ekonomik krizi önleyememiştir.
Özet (Çeviri)
The coronavirus Disease (COVID-19), which first appeared in China at the end of 2019, spread primarily to China and to the whole world school as a result of its rapid contagion feature. The virus has become global files as a result of the rapid spread of all. The COVID-19 virus, which has become a global problem, was declared a 'pandemic' by the WHO in March 2020. All world cultures began to take many strict measures, especially travel bans, in order to prevent the consequences caused by the virus, which has become global, and with this measure, economic and social life came to a standstill. With the economic life coming from a standstill in the face of the strict measures taken, the working life and business structure have been negatively affected and this situation has created the ground for large consumers. In this process, there have been fluctuations in the professional levels of both the world and the executive, and the veiling and anxiety, which is one of today's problems, has now become a thing. KEYWORDS: COVID-19, Pandemic, Employment, Unemployment, Labor.