Covid -19 pandemisi'nin turizm sektörüne etkileri; Palandöken ve Sarıkamış konaklama tesisleri çalışanları üzerine bir alan araştırması
The effects of the Covid -19 pandemic on the tourismsector; a field study on the employees of Palandöken and Sarıkamış accommodation facilities
- Tez No: 732015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KÜÇÜKALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Tourism, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Hayatı, Sosyal Politika, İstihdam, Pandemi, Turizm, Work life, Social Policy, Employment, Pandemic, Tourism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
2019 yılının son çeyreğinde Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan Covid-19 salgını, son iki yıldan bügüne değin dünyayı ve Türkiye'yi sosyo ekonomik yönden sarsıntıya uğratmaktadır. Birçok sektörde çeşitli boyutlarda etkisini gösteren salgın, büyük ekonomik çalkantılar sonucunda çalışan kesimler için dezavantajlı, oldukça olumsuz bir dönemin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Çalışma hayatının önemli bir kolu olan turizm sektörü de, gerçekleşen ekonomik sıkıntılar neticesinde istihdam ve düşük ücret sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, pandeminin, turizm sektöründe çalışanlar üzerindeki sosyoekonomik etkilerini araştırmak ve yapılması gereken politikaların tespitine çalışmaktır. Araştırma iki bölümden oluşmaktadır. İlk kısımda çalışma kavramı ve toplum tiplerine göre çalışmanın ifade ettiği anlamlar tarihi süre içerisinde değerlendirilerek nihayetinde post modern dönemin çalışma şekilleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra dünyada ve Türkiye'deki kış turizmin genel profili çıkarılmıştır. İkinci bölümde, çalışmanın yöntemi, amacı ve kullanılan model üzerinde durulmuştur. Erzurum Palandöken Kayak Tesisleri ile Kars Sarıkamış Kayak Tesisleri konaklama işletmeleri çalışanlarına yönelik olarak 2021 yılı Nisan ayı içeriside yapılan anket çalışması ile veriler elde edilmiş ve“SPSS Statistic 24”programı kullanılarak analizleri yapılmıştır. Araştırmanın tespit edilen önemli bulgularından bazıları şunlardır: Covid-19 pandemisinin turizm sektörü üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen, kış turizmi hizmeti vermekte olan söz konusu işletmelerin aldıkları tedbirler sonucunda bu süreci ekonomik olarak zarar etme boyutunda geçirmedikleri tespit edilmiştir. Ancak sektördeki işletmelerin bu beklenmeyen durum için temkinli davranarak istihdam kısıtlamalarına gitmesi, çalışan kesimi olumsuz etkilemiştir. Merkezi hükümetçe uygulamaya konan koruyucu ve destekleyici politikalarla çalışanlar bir şekilde korunmaya çalışılsa da özelllikle desteklerin tutarları ve verilen hakların doğru şekilde kullandırılıp kullandırılmadığı konusunda yetersiz kalınmıştır. Bu çalışma ile pandemi sürecinin işçi ve işverenler açısından değerlendirilmesi yapılarak uygulanmakta olan politikaların yereldeki etkileri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 epidemic, which emerged in the city of Wuhan, China in the last quarter of 2019, has shaken the world and Turkey socio-economically for the last two years. The epidemic, which affected many sectors in various dimensions, has led to the emergence of a disadvantageous and very negative period for the working segments as a result of great economic turmoil. The tourism sector, which is an important branch of working life, has also faced the problem of employment and low wages as a result of the economic problems. The main purpose of this study is to investigate the socio-economic effects of the pandemic on those working in the tourism sector and to try to determine the policies that should be made. The research consists of two parts. In the first part, the concept of work and the meanings of work according to the types of society are evaluated historically, and finally, the working styles of the post-modern period are emphasized. Then, the general profile of winter tourism in the world and in Turkey is shown. In the second part, the method, aim and model used of the study are emphasized. Erzurum Palandöken Ski Facilities and Kars Sarıkamış Ski Facilities accommodation establishments employees were surveyed in April 2021, and the data were obtained and analyzed using the“SPSS Statistic 24”program. Some of the important findings of the research are as follows: Despite the negative effects of the Covid-19 pandemic on the tourism sector, it has been determined that the businesses in question, which provide winter tourism services, did not undergo this process to the extent of economic loss as a result of the measures they took. However, the fact that the enterprises in the sector made employment restrictions by acting cautiously for this unexpected situation had a negative impact on the working sector. Although the protective and supportive policies implemented by the central government tried to protect the employees to a some extent, it was insufficient especially in terms of the amount of support and whether the rights given were used correctly. With this study, it has been tried to reveal the local effects of the policies being implemented by evaluating the pandemic process in terms of workers and employers.