Beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki yeterliliklerinin iş doyumlarına etkisi
The effect of professional competencies of physical education teachers on job satisfaction
- Tez No: 784721
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim – Öğretim, Beden Eğitimi, İş Doyumu, Mesleki Yeterlilik, Education – Training, Physical Education, Job Satisfaction, Vocational Competence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma Konya ilinde stajyer ve kadrolu olarak görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki yeterliliklerinin iş doyum düzeylerinin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve iş doyumu ve mesleki yeterlilik algısı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmış betimsel bir araştırmadır. Araştırma evrenini Türkiye'de 2022-2023 eğitim- öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ve devlet okullarında stajyer ve kadrolu olarak görev yapan Beden Eğitimi öğretmenleri oluştururken, araştırma örneklemini Konya ilinde stajyer ve kadrolu olarak görevini yürüten 211 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri üç araç ile toplanmıştır. Beden eğitimi öğretmenleri hakkında demografik özellikleri elde etmek için“Kişisel Bilgi Formu”, öğretmenlerin mesleki öz yeterliliklerini ölçmek için“Tschannen-Moran Öğretmen Mesleki Öz Yeterlik Ölçeği”ve öğretmenlerin iş doyumunu ölçmek için“Minnesota İş Doyum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada Konya'da görev yapmakta olan ve bu araştırmaya katılan 211 beden eğitimi öğretmeninin demografik bilgilerinden elde edilen verilere göre 125'i erkek, 86'sının kadın olduğu, çoğunluğunun 21-15 yaş aralığında olduğu, 31-35 yaş aralığının en az olduğu, en yüksek oranlar olarak 187 öğretmenin lisans mezunu olduğu, 204 öğretmenin devlet okulunda görev yaptığı, 81 öğretmenin futbol branşında olduğu ve 108 öğretmenin ders dışı etkinlik olarak sadece okul egzersiz çalışmaları yürüttüğü sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın iş doyum ölçeğinden elde edilen verilere göre öğretmenlerin çalışma süresi bağımsız değişkeni ile iş doyumunun genel doyum içsel doyum ve dışsal doyum arasında anlamlı etkileşim tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkeni açısından iş doyumunun alt boyutları olan genel doyum ve dışsal doyum arasında anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Araştırmanın mesleki öz yeterlilik ölçeğinden elde edilen verilere göre cinsiyet ve çalışma süresi bağımsız değişkenleri arasında anlamlı etkileşim belirlenmemiştir. Çalışma süresine göre öğretmenlik mesleki öz yeterlik alt boyutları olan öğrenci katılımını sağlama, sınıf yönetimi ve öğretim stratejileri arasında anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Cinsiyet değişkeni ile öğretmenlik mesleki öz yeterlik alt boyutları olan öğrenci katılımını sağlama, sınıf yönetimi ve öğretim stratejileri arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. İş doyumu alt boyutları (genel, içsel ve dışsal doyum) ve öğretmenlik mesleki öz yeterlik alt boyutları (öğrenci katılımını sağlama, sınıf yönetimi ve öğretim stratejileri) arasındaki ilişki verilerine göre iş doyumu alt boyutları ve öğretmenlik mesleki öz yeterlik alt boyutları arasında orta düzeyli anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study conducted to determine whether the job satisfaction levels of physical education teachers working as interns and permanent staff in Konya differ according to demographic characteristics and to examine the relationship between job satisfaction and perception of professional competence. While the population of the research consists of physical education teachers working as interns and permanent staff in private and state schools affiliated to the Ministry of National Education in the 2022-2023 academic year in Türkiye, the research sample consists of 211 physical education teachers who work as interns and permanent staff in the province of Konya. Research data were collected with three tools.“Personal Information Form”was used to obtain demographic characteristics about physical education teachers,“Tschannen-Moran Teacher Professional Self-Efficacy Scale”to measure teachers' professional self-efficacy, and“Minnesota Job Satisfaction Scale”to measure teachers' job satisfaction. According to the data obtained from the demographic information of 211 physical education teachers working in Konya and participating in this research, 125 were male, 86 were female, most of them were between the ages of 21-15, the age range of 31-35 was the least, the most It has been concluded that 187 teachers are undergraduate graduates, 204 teachers work in public schools, 81 teachers are in the football branch, and 108 teachers only carry out school exercise activities as extracurricular activities. According to the data obtained from the job satisfaction scale of the research, a significant interaction was found between the independent variable of teachers' working time and job satisfaction, general satisfaction, internal satisfaction and external satisfaction. There was no significant difference between general satisfaction and extrinsic satisfaction, which are the sub-dimensions of job satisfaction, in terms of gender. According to the data obtained from the vocational self-efficacy scale of the research, no significant interaction was determined between the independent variables of gender and working time. No significant difference was found between providing student participation, classroom management and teaching strategies, which are the sub-dimensions of teaching professional self-efficacy according to working time. No significant difference was found between the gender variable and the sub-dimensions of teaching professional self-efficacy, ensuring student participation, classroom management and teaching strategies. According to the relationship data between job satisfaction sub-dimensions (general, internal and external satisfaction) and teaching professional self-efficacy sub-dimensions (student participation, classroom management and teaching strategies) there is a moderately significant relationship between job satisfaction sub-dimensions and teaching professional self-efficacy sub-dimensions. conclusion has been reached.