Küreselleşmenin Türk Milliyetçiliğine etkisi: Yeni siyasal parametreler ışığında MHP-İYİP karşılaştırması
The effect of globalization on Turkish Nationalism: A comparison of MHP-IYIP in the light of new political parameters
  1. Tez No: 784745
  2. Yazar: EMİNE AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMED BARAN DURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Türk Milliyetçiliği, MHP, İYİP, Globalization, Turkish Nationalism, MHP, IYIP
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 504
Özet
Fikri temelleri ötekinin oluşumuna dayanan milliyetçilik köklü bir geçmişe sahiptir. Fransız Devrimi ile birlikte tüm dünyada kabul gören bu ideoloji, katı ilkeler içermediğinden diğer ideolojilere eklemlenebilmiştir. Diğer ideolojilerin meşruiyet kaynağı olarak başvurduğu milliyetçiliğin yıllar içerisinde pek çok veçheye büründüğü görülür. Bukalemun olma özelliği ile bilinen milliyetçiliğin küreselleşme karşısında yeni siyasal parametrelerin temelini teşkil etmesi yeniden araştırma konusu yapılmasının gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Nitekim tezde milliyetçiliğin 19., 20. ve 21. yüzyılda geçirdiği değişimler ve diğer ideolojilerle olan ittifakları tartışılmış, küreselleşme sürecine eklemlenerek yeni siyasal parametrelere kaynaklık etmesi sorgulanmış ve Türk milliyetçiliğindeki bölünmeler analiz edilmiştir. Türk milliyetçiliğindeki bölünmelere ilişkin analizin yeni kurulan İyi Parti ve Zafer Partisi'ni kapsaması ve siyasi arenada aktif milliyetçi partilerin millet anlayışlarındaki farklılığı ortaya koyması açısından bu tez alan yazındaki boşluğu doldurmaktadır. Kaleme alınırken ise“Betimsel Araştırma Yöntemi”uygulanarak nitel bir çalışma ortaya konulmuştur. Sonuç itibarıyla milliyetçiliğin ittifaklar oluşturarak siyasi arenadan kopmadığı tespit edilmiştir. Küreselleşme ile birlikte 21. yüzyılın ilk çeyreğinde kimliklerde yaşanan belirsizlikler milliyetçiliği yok olma tehlikesi ile karşı karşıya getirse de göç ve göçmenler üzerinden yaşanan sorunların giderek artması kimliklerin ve sınırların önemini pekiştirmiştir. Türk milliyetçiliğine de yansıyan bu husus iktidarın MHP aracılığıyla muhalefetin ise İYİP aracılığıyla milliyetçi değerler üzerinden karar almalarına sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
The nationalism, whose intellectual foundations are based on the formation of the other, has a long history. This ideology, which was accepted all over the world with the French Revolution, could be integrated into other ideologies because it did not contain strict principles. The nationalism, which other ideologies refer to as a source of legitimacy, appears to have taken many aspects over the years. The fact that nationalism, which is known for being a chameleon, constitutes the basis of new political parameters in the face of globalization has revealed the necessity of making it a subject of research again. Therefore, in the thesis 19th, 20th and 21 st centuries and its alliances with other ideologies were discussed, its position as a source for new political parameters by being integrated into the globalization process were questioned and the divisions in Turkish nationalism were analyzed. This thesis fills the gap in literature as the analysis of the divisions in Turkish nationalism covers the newly established Good Party and Victory Party and reveals the difference in the“understanding of the nation”of the active nationalist parties in the political arena. On the other hand a qualitative study was carried out in the thesis by implementing the“Descriptive Research Method”. As a result, nationalism has not been detached from the political arena by forming new alliances. Although the uncertainties in identities along with the globalization process have brought nationalism in danger of extinction in the first quarter of the 21st century, the increasing number of migration and migrant problems has reinforced the importance of identities and borders. This issue, which was also reflected in Turkish nationalism, caused the government to make decisions based on nationalist values through the MHP and the opposition through IYIP