Otantik liderlik davranışlarının örgütsel özdeşleşme ve örgütsel destek üzerindeki etkisi: Büyükşehir belediye örneği
The effect of authentic leadership behaviors on organizational identification and organizational support: Example of metropolitan municipality
- Tez No: 784796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ TANSOY YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Otantik Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme, Örgütsel Destek, Büyükşehir Belediyesi, Leadership, Authentic Leadership, Organizational Identification, Organizational Support, Metropolitan Municipality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı belediye çalışanlarının otantik liderlik davranışlarının örgütsel özdeşleşme ve örgütsel destek üzerindeki etkilerinin tespitini belirlemektir. Bunun yanı sıra bu araştırma neticesinde otantik liderlerin gelişimi, örgütteki özdeşleşme ve örgütteki destek olanakları üzerinde gerekli tedbirler alınmasına katkı sağlaması beklenmektedir. Bu amacı gerçekleştirmek için“Otantik Liderlik”,“ Örgütsel Özdeşleşme”ve“ Örgütsel Destek Ölçekleri”Büyükşehir belediyesindeki 255 çalışana anket yöntemi kullanılarak uygulanmıştır. Toplanan verilerin analizinde SPSS23 programından yararlanılmıştır. Frekans ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Ardından normallik testi uygulanmış olup, korelasyon ve hiyerarşik regresyon analizleri yapılmıştır. Aracı değişken olan örgütsel destekle yapılan hiyerarşik regresyon analizi, değişkenlerin birbirlerine karşı etkilerinin tespiti amacıyla uygulanmıştır. Regresyon analizi sonucunda ise otantik liderlik davranışlarının örgütsel özdeşleşme ve örgütsel desteği etkilediği, örgütsel desteğin örgütsel özdeşleşmeyi etkilediği ve otantik liderlik davranışlarının örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisinde örgütsel desteğin aracılık etkisi olduğu saptanmıştır. İleride yapılabilecek olan çalışmalar içinde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effects of authentic leadership behaviors of municipal employees on organizational identification and organizational support. In addition, as a result of this research, It is expected to contribute to the development of authentic leaders, identification in the organization and taking the necessary measures on the support opportunities in the organization. In order to achieve this goal,“Authentic Leadership”,“Organizational Identification”and“Organizational Support Scales”were applied to 255 employees in the Metropolitan Municipality using the survey method. SPSS23 program was used in the analysis of the collected data. Frequency and reliability analyzes were performed. Then, normality test was applied and correlation and hierarchical regression analyzes were performed. Hierarchical regression analysis with organizational support, wich is the mediating variable, was applied to determine the effects of the variables against each other. As a result of the regression analysis, it was determined that authentic leadership behaviors affect organizational identification and organizational support, organizational support affects organizational identification, and organizational support has a mediating effect on the effect of authentic leadership behaviors on organizational identification. Suggestions have been made for future studies.