Sağlıklı bireylerde topuk yükseltme testi (Heel rise test) performansı ile ayak postürü ve plantar fasya esnekliği ilişkisi
The relationship between heel rise test performance and foot posture and plantar fascia flexibility in healthy individuals
- Tez No: 784810
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKIN UĞRAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: topuk yükseltme testi, ayak postürü, plantar fasya esnekliği, heel rise test, foot posture, plantar fascia flexibility
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Sağlık ile ilişkilendirilen fiziksel uygunluk kavramını değerlendiren pek çok saha testi geliştirilmiştir. Bunlardan biri olan topuk yükseltme testi (heel rise test), gastroknemius ve soleus kaslarının performansını değerlendirmek amacıyla uygulanır. Bu çalışmada, topuk yükseltme testi performansı sonuçlarını cinsiyete göre karşılaştırmak ve sonuçların ayak postürü ve plantar fasya esnekliği ile ilişkisi olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmaya 18-65 yaş arası 96 sağlıklı birey (48 kadın, 48 erkek) dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında bireylere topuk yükseltme testi (TYT), naviküler düşme testi (NDT) ve plantar fasya esneklik testi (PFET) uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, TYT tekrar sayısının ortalama değerinin kadınlarda sağ ve sol bacakta sırasıyla 25.5 ve 24.3; erkeklerde 27.9 ve 25.9 olduğu ve sonuçların cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı fark göstermediği belirlenmiştir (p>0,05). Ayrıca TYT performansı ile ayak postürü ve plantar fasya esnekliği arasında ilişki gözlemlenmemiştir (p>0,05). Çalışmanın diğer bir sonucuna göre, naviküler düşme testi ile vücut kitle indeksi arasında ilişki gözlenmemiştir (p>0,05). Çalışma sonucunda, topuk yükseltme testi performansının cinsiyet, ayak postürü ve plantar fasya esnekliğinden etkilenmediği gösterilmiştir. TYT, 18-65 yaş arası kadın ve erkek bireylerde gastroknemius ve soleus kaslarının performansını değerlendirmek için her ayak tipinde uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Many field tests have been developed that evaluate the concept of physical fitness associated with health. One of them, the heel rise test, is applied to evaluate the performance of the gastrocnemius and soleus muscles. In this study, it was aimed to compare the results of heel rise test performance according to gender and to investigate whether the results are related to foot posture and plantar fascia flexibility. 96 healthy individuals (48 females, 48 males) between the ages of 18-65 were included in the study. Within the scope of the study, heel rise test (HRT), navicular drop test (NDT) and plantar fascia flexibility test (PFFT) were applied to individuals. As a result of the research, it was determined that the average value of the number of HRT repetitions was 25.5 and 24.3 in the right and left leg in women, respectively; males were 27.9 and 25.9 and the results did not show a statistically significant difference according to gender (p>0,05). In addition, no relationship was observed between HRT performance and foot posture and plantar fascia flexibility (p>0,05). According to another result of the study, no relationship was observed between the navicular drop test and body mass index (p>0,05). As a result of the study, it was demonstrated that the heel rise test performance was not affected by gender, foot posture and plantar fascia flexibility. HRT can be applied in all foot types to evaluate the performance of gastrocnemius and soleus muscles in male and female individuals aged 18-65 years.