آراءُ الإمام المَـحَامِليِّ(ت٤١٥هـ)في أبوابِ الزَّكاةِ والصَّـومِ والحَــجِ والأحوال الشخصية من خلالِ كتاب 'المجموع' للإمام النَّـوويّ (دراسة فقهية مقارنة)
Arâ'ül İmam el-Mehâmilî (D415h) fi Ebvâb el-Ahvâl el-Şahsiyye min Hilâl Kitap el-Mecmû lil-İmam el-Nevavî fıkhî karşılaştırmalı inceleme
- Tez No: 785019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: advocates, total, jurisprudential opinions
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İki muhterem imamı, İmam-I Mahamili ve İmam-I Nevevî'yi ele alan araştırmanın başlığından ve onun el-Mecmu' Şerhu'l-Muhadhzab adlı kitabından hareketle bu risaleyi şu şekilde beş bölüme ayırmak gerekmiştir: Birinci bölüm: İçinde Mehamili ve Nevevî adlı iki imamın tanımını ve (El-Mecmû') kitabını, onların fıkıh doktrinlerini ve kitapta dayanılan en önemli kaynakları zikrettim. Ardından ikinci bölümde İmam-I Mahamili'nin zekat kitabındaki görüşlerine değindim. Bu görüşleri topladım ve karşılaştırmalı olarak inceledim ve her bölümde aynısını yaptım. Üçüncü bölümde (El-Mecmu') kitabı aracılığıyla İmam Mahamili'nin oruç hakkındaki görüşlerine değindim, dolayısıyla onun tanımı ve bölümlerine değindim ve bu kitapta İmam Mahamili'ye özgü görüşleri ayrıntılı olarak anlattım. Içtihat. Dördüncü bölümde (El-Mecmu') kitabı aracılığıyla İmam el-Mahamili'nin hac hakkındaki görüşlerine, beşinci bölümde ise (El-Mecmu) kitabı aracılığıyla İmam el-Mahamili'nin kişisel statüsündeki görüşlerine değindim. Daha sonra, sonuç bölümünde en önemli sonuçlardan ve tavsiyelerden bahsettim ve bir kaynak ve referans .
Özet (Çeviri)
Based on the title of the research, which deals with two venerable imams, Imam al-Mahamili and Imam al-Nawawi, and his book al-Majmoo' Sharh al-Muhadhdhab, it was necessary to divide this treatise into five chapters as follows: The first chapter: In it, I mentioned the definition of the two imams, Al- Mahamili and Al-Nawawi, and the book (Al-Majmoo'), their jurisprudential doctrine, and the most important sources that relied on in the book. Then, in the second chapter, I mentioned the opinions of Imam al-Mahamili in the book of Zakat, and I collected those opinions and studied them in a comparative study, and I did the same in each chapter. In the third chapter, I mentioned the views of Imam Al-Mahamili on fasting through the book (Al-Majmoo'), so I mentioned its definition and its divisions, and detailed the opinions that were unique to Imam Al-Mahamili in this book of jurisprudence. In the fourth chapter, I mentioned the views of Imam al-Mahamili on Hajj through the book (Al-Majmo'), and in the fifth chapter, I mentioned the views of Imam al-Mahamili in personal status through the book Al-Majmo' by al-Nawawi. Then, in the conclusion, I mentioned the most important results and recommendations, and concluded with an index of sources and references.