أثر املصلحة يف صيانة الوقف ودوامه- استبداله منوذجا
Vakfın korunması ve devamının sağlanması konusunda maslahatın etkisi (Vasfını yitirmiş mevkûfun değiştirilmesi özelinde)
- Tez No: 785024
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAIBA FARHAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: alfiqah, alwaqaf, almaslahatu, alqanun aleiraqii, alqanun al'iimarati
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Getirilmesi“ konusunu ele aldım.Bu çalışmada araştırmacı sorunu betimlemekten hareket etmiş, böylece faiz ve vakfın anlamından dilbilimsel olarak baarihi : Bu tezimde ”Vakfın Sürdürülmesinde Faizin Etkisi ve Kalıcılığı - Bir Model Olarak Yerinehsetmiştir. ve deyimsel olarak ve her birini yöneten kontroller ve sınırlar ve bunlara ilişkin yasal etkiler ve metinler ve uygun çözümler hakkında Zamanımızda, vakfın değiştirilmesi konusu ve Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri hukukundan örnekler bağışlarla ilgili. Devletin genel ihtiyaçlarının finansmanı için sürekli ve sürekli bir kaynak sağlamak ve toplumdaki fakir sınıfların ihtiyaçlarını karşılamak için İslam'ın teşvik ettiği ve devam eden bir hayır kurumu olarak vakfın önemi açıktır. bağış kaynaklarına olan büyük ihtiyaca rağmen bağış kaynakları azalmıştır; Küreselleşme ve yeni dünya düzeninin dayatmalarına ek olarak, yoksulluğun artması ve kamu mali kaynaklarının Müslüman toplumdaki yoksul sınıfların gerekli ihtiyaçlarını karşılayamaması göz önüne alındığında, devletin ekonomik rolünün azaltılması açısından kamu hizmetlerinin kurulması ve yönetilmesi sürecinde bile, kamu hizmetlerine halkın katılımı konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının rolünün önemi artmıştır. Araştırma üç bölüme ayrılmış olup, birinci bölümde gönderilen faiz ve kanuniliği, bölümleri ve uygulamaları, ikinci bölümde vakfedilen faiz, tarihçesi ve türleri, üçüncü bölümde vakfın ikamesi hakkında araştırmacı tarafından bilgi verilmiştir. İslam hukuku ile beşerî kanunlar arasında, vakfın değiştirmeyi öngörmesi ve bu, hukukçuların onda öngördüğü kontrolleri hesaba katarak, ihtiyaç veya üstün menfaat içindir ve vakfı değiştirme niyetinin baskın olan içindir. faiz ve vakfın ihtiyacı ve faydanın kemali; Yasaklara izin veren bir zaruret yoktur ve hamd her şeyden önce Allah'a mahsustur. Anahtar Kelimeler :Hukuk, Irak hukuku, Birleşik Arap Emirlikleri hukuk, Vakfın koruma,
Özet (Çeviri)
In this thesis, I dealt with the subject of“The Effect and Permanence of Interest on the Sustainability of the Foundation - Its Fulfillment as a Model”. In this study, the researcher started from describing the problem, thus speaking linguistically about the meaning of interest and foundation. and idiomatically and about the controls and limits governing each and the legal implications and texts and appropriate remedies for each. The importance of the waqf as an Islam-promoted and ongoing charity to provide a continuous and continuous source for the financing of the general needs of the state and to meet the needs of the poor classes in society is obvious. donation resources have decreased despite the great need for donor resources; Considering the increase in poverty and the inability of public financial resources to meet the necessary needs of the poor classes in the Muslim society, in addition to the impositions of globalization and the new world order, the role of non-governmental organizations operating in public participation in public services, even in the establishment and management of public services, in terms of reducing the economic role of the state. increased in importance. The research is divided into three parts, and in the first part, information about the interest sent and its legality, its sections and applications, the interest donated, its history and types in the second part, and the replacement of the foundation in the third part are given by the researcher. Between Islamic law and human law, the waqf presupposes change, and this, taking into account the controls prescribed by the jurists, is for need or superior interest, and the intention to change the waqf is for the dominant. interest and the need of the foundation and the perfection of the benefit; There is no necessity to allow prohibitions and praise belongs to Allah first and foremost.