العلامة عبدالكريم المدرس ومنهجه في تفسير آيات الأحكام - سورة المائدة أنموذجا
Allame Abdulkerim El-Müderris ve ahkam ayetlerin tefsirindeki yöntemi - Örnek olarak Maide Süresi / Allama Abdulkerim Al-Mudarris and his method in the tafsir of ahkam verses - Al-Ma'idah time as an example
  1. Tez No: 718494
  2. Yazar: FARHAD AKBAR MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALABALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: El-Müderres, Mevahibul-Rahman, Tefsir, Ahkâm ayetler, Al Mudarres, Talents Of The Most Merciful, Interpretation, Verses Of Provisions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tezin adı: (Allame Abdulkerim El-Müderris ve Ahkam Ayetlerin Tefsirindeki Yöntemi - Örnek Olarak Maide Süresi).“Abdülkerim El-Müderres tefsirinde Maide suresindeki ahkâm ayetlerinde takip ettiği metot ve üslubu”başlığında ele aldım. Bu araştırma bir giriş, bir giriş bölümü ve diğer iki bölümden oluşmaktadır. Bu tezin önsöz kısmında bu konuyu seçmemim sebebi, önemi, çalışma sorunu, beni bekleyen zorlukları, Önceki çalışmalar, araştırmanın yolunu ve büyük âlimin hayat hikâyesini açıkladım. Giriş kısmı iki bölümden oluşur. Birinci kısımda: Büyük Âlim'in şahsi hayatını, İkici Kısımda: Büyük Âlim'in ilmi hayatını ele aldım. Birinci kısımda; Maide suresi ve Mevahibul-Rahman eserini tanıtıp metodu açıkladım kaynaklarım ve beni bu tefsire yönlendiren kaynakları, tarihini, onu öven ve tenkit edenleri açıkladım. İkinci kısımda“Büyük âlim Abdülkerim El-Müderres tefsirinde Maide suresindeki ahkâm ayetlerinde takip ettiği metot ve üslubu”Bu başlık altında Metodu 5 konuya ayırıp her konuda bir alt başlıkla ele aldım. Tezin en son kısmı bulduğum en önemli bilgileri ve tavsiyelerimi barındıran sonuç kısmı vardır. en önemli sonuçlar: Müderris, ayetlerin nüzul sebebini açıklamış. Bununla beraber rivayet tefsiri yolunu tutmuş. Şöyle ki: Kur'an'ı, Kur'an ve hadislerle tefsir etmiştir. Tefsirinde birçok sahabe, tabiin sözlerini zikretmiştir. Fakat bu onu araştırmadan ve ayetlerdeki ince ayrıntıları ve hükümleri çıkartmasını engellememiştir. Onun rivayet ve dirayet tefsirini beraber kullanıldığını söyleyebiliriz. Bununla beraber Müderris ayetlerden çıkarılan fıkıh hükümlerini de açıklamıştır. Bazen mezhep görüş ve delil tartışmalarına da değinmiştir. Bu tezde takip edilen yol bilimsel araştırmaya yöntemlerine uygundur. Allah'tan dileğim bu işte bana yardım edip başarıya ulaştırmasıdır ve ondan dileğim benden sâdır olan hata ve yanlışlarımı bağışlamasıdır. Çünkü beşer şaşardır. O affedicidir ve rahmeti çok olandır.
Özet (Çeviri)
This thesis is under the title : (Allama Abdulkerim Al-Mudarris and his Method in the Tafsir of Ahkam Verses - Al-Ma'idah Time as an Example) . Through it, I tried to explain Al-Mudarris approach in interpreting the verses of rulings in Surat Al-Ma'idah and the method he followed, in his interpretation (Mavahebul Alrahman fi ulumul Qur'an). This thesis includes an introduction, an introductory chapter, and two other chapters, In the introduction, I explained the reason for choosing the topic, its importance, the problematic of the study, the difficulties I faced, previous studies, and the research plan. In the introductory chapter, I translated this venerable scientist through two topics, The first topic: the Al-Mudarris's personal lifes, And the second topic: the scientific life of the Al-Mudarris, In the first chapter, I defined Surat Al-Ma'idah and Explanation Mavahebul Alrahman; I explained in it his approach, the sources on which he relied, the motive for his interpretation, his history, and the merits and demerits of his interpretation. In the second chapter, I got to the heart of the matter under the title: Al-Mudarris approach to interpreting the verses of rulings in Surat Al-Ma'idah, And I explained the approach taken by the teacher in interpreting the verses of rulings in this surah, And I made it five sections, and under each topic there are demands, At the end of the thesis is the conclusion, the most important findings and recommendations, The most important results are: Al-Mudarris mentioned the reason for the revelation of the verses, and his follow-up to the method of exegesis in the aforementioned, where he interpreted the Qur'an with the Qur'an, and the honorable hadiths of the Prophet, He often cites in his interpretation the sayings of the Companions and the Followers, may God be pleased with them all, But this did not prevent him from studying, deducing and extracting jokes in the verses. So, we can say that he combined tafsir with the maxim and tafsir according to the opinion, Likewise, Al-Mudarris explained the jurisprudential rulings deduced from the verses, and sometimes he came up with the opinions of the sects and discussed their evidence. In this study, the research methodology was taken into account according to approved principles in the field of scientific research, And I ask God Almighty to forgive me for my slips, mistakes and forgetfulness, as no one's deed is free from that. And perfection is for God alone, for He is the Forgiving, the Merciful