Çok katlı yapılarda temel çökmelerinin üstyapı taşıyıcı sistemine etkileri
Effects on super-structure of foundation settlement at high buildings
  1. Tez No: 78508
  2. Yazar: FAHRİ BİRİNCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek bina, gökdelen, oturma, çökme, temel, üst yapı, kesit tesiri, şerit temel, bağ kirişli şerit temel, radye temel, temel çökmesi, zemin-yapı etkileşimi, izin verilebilir oturma, farklı oturma, betonarme yüksek yapı, şişen zemin
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
IV ÖZET Günümüzde yüksek yapılarla ilgili çeşitli konularda yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Üst yapı ve temeller ile ilgili çalışmalar oldukça ileri durumdadır. Ancak, temel zeminindeki çökmelerin üst yapıda oluşturabileceği ilave kesit tesirleri ile ilgili çalışmalar yeterince incelenmiş değildir. Dolayısıyla, oturma ve üst yapının zemine bağlı davranışları konusunda daha çok çalışmanın yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada, çok katlı yapılarda, temel çökmelerinin üst yapı taşıyıcı sistemine etkileri araştırılmıştır. Problemin tanıtılması, konu ile ilgili yapılmış bulunan çalışmalar ile bu çalışmanın amacı ve izlenen yol birinci bölümde yer almıştır. İkinci bölümde; yapı, temel, zemin, temel-zemim etkileşimi, oturma hesaplan, oturmaların üst yapıya etkileri ile literatüre geçmiş örneklere değinilmiştir. Üçüncü bölümde; çalışmada kullanılan yöntemler, kullanılan modeller ve model özellikleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde; yapılan hesaplar, karşılaştırmalar, bulunan sayısal değerler ve elde edilen sonuçlar, beşinci bölümde ise çalışmadan elde edilen sonuçlar, tartışma ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Nowadays, there have been many studies concerning with various subjects of high buildings. Among them, particularly the studies of basements and super-structure have been getting more and more importance. However, the studies associated with soil are less and not as reliable as the studies of super structure. So the studies on the settlements of buildings and the relationship between soil and super structure are needed In this study, effects on super-structure of foundation settlement at high buildings were investigated. The firs chapter includes the problem on the matter, previous investigations, the aims and methods of the study. The second chapter consists of structure, footing, ground, soil-structure interaction, calculations of settlement, effects of settlement to structure and distinguished examples selected from the literature. Specific methods, the models and the features of the models which are followed and used in this study are presented in the third chapter. The fourth chapter includes calculations, comparisons, obtained numerical values and results, and fifth chapter consists of the general conclusion of study, discussion and suggestions. Keywords : high building, skyscraper, settlement, collapsing, foundation, footing, super-structure, internal force, strip footing, strap footing, raft foundation, foundation settlement, soil-structure interaction, allowable settlement, differential settlement, reinforced concrete high building, expansive soil.