Türkiye'de 1986-2021 dönemi iktisadi büyüme ve gelir dağılımı ilişkisi
The relationship between economic growth and income distribution for the period 1986-2021 in Turkey
- Tez No: 785157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DURGUN KAYGISIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir dağılımı, büyüme, ARDL sınır testi, Income distribution, growth, ARDL limit test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İktisadi büyüme ve gelir dağılımı ilişkisi, iktisatçılar tarafından birçok araştırmaya konu olmuş olmayada devam etmektedir. İktisat literatüründe ilk defa iktisadi büyüme ve gelir dağılımı ilişkisi Simon Kuznets tarafından geliştirilmiştir. Kuznets'e göre büyüme ve gelir dağılımı arasında“Ters U”ilişkisi bulunmaktadır. Ülkelerin en önemli iktisat politikalarından birisi sürdürülebilir bir iktisadi büyüme oranını yakalamaktır. Fakat tek başına büyümenin gerçekleşmesi ülke ekonomilerin kalkınması için yeterli gelmemektedir. Ülkelerin ekonomik kalkınmasında ortaya çıkan ana düşünce gelir dağılımının adaletli gerçekleştirilmesidir. Bu çalışmanın amacı 1986-2021döneminde Türkiye'de Kuznets hipotezinin geçerliliğini sınamaktır. Bu amaçla Gini katsayısı, reel kişi başına düşen GSYH, GSYH deflatörü ve dış açıklık değişkenlerine ARDL sınır testi uygulanmıştır. Değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki tespit edilmiştir. Fakat bahsedilen dönemde Türkiye için Kuznets hipotezin geçersiz olduğunu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between economic growth and income distribution has been the subject of many studies by economists. For the first time in the economics literature, the relationship between economic growth and income distribution was developed by Simon Kuznets. According to Kuznets, there is an“Inverted U”relationship between growth and income distribution. One of the most important economic policies of countries is to achieve a sustainable economic growth rate. However, the realization of growth alone is not sufficient for the development of the country's economies. The main idea that emerges in the economic development of countries is the fair distribution of income. The aim of this study is to test the validity of the Kuznets hypothesis in Turkey in the period 1986-2021. For this purpose, ARDL bounds test was applied to the variables of Gini coefficient, real GDP per capita, GDP deflator and external deficit. A long-term relationship was found between the variables. However, in the mentioned period, it was concluded that the Kuznets hypothesis was invalid for Turkey.