Ortaokul matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitim kavramına yönelik metaforik algılarının belirlenmesi
Determining the metaphorical perceptions of secondary school mathematics teachers on the concept of distance education
- Tez No: 785216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BERNA BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: uzaktan eğitim, metafor, algı, matematik öğretmeni, covid-19 salgını, distance education, metaphor, perception, mathematics teacher, covid-19 outbreak
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Dünyada 18. yüzyıl itibariyle gündeme gelen ve üzerinde önemli gelişmelerin yaşandığı uzaktan eğitim, covid-19 salgını ile çok farklı bir boyuta dönüşmüştür. Dolayısıyla bu süreçte aktif olarak matematik dersini ortaokul düzeyinde uzaktan eğitim ile sürdüren matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitim kavramına yönelik algıları önem kazanmıştır. Bu araştırma, ortaokulda görev yapan matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitim kavramına yönelik algılarının metaforlar aracılığıyla belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu seçilirken amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, uzaktan eğitim yoluyla matematik dersi yürütmüş olmak ölçüt olarak önceden belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı içerisinde Kayseri ilinde görev yapan 272 ortaokul matematik öğretmeninden oluşmuştur. Verilerin toplanması için hazırlanan ankette metaforlarla ilgili kısa bir açıklama ve örnek metafor ifadeleri, öğretmenlerin cinsiyet, kıdem ve öğrenim durumuyla ilgili öncül sorular yer almaktadır. Anketteki temel soru ise“Uzaktan eğitim... gibidir/benzer. Çünkü…”kalıp sorusudur. Araştırmanın verileri nitel içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın verilerinin analizi sürecinde; kodlama ve ayıklama, kategori geliştirme, geçerlik ve güvenirliği sağlama ve verilerin yorumlanması aşamaları takip edilmiştir. Araştırma sonucunda, matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitim kavramına yönelik geliştirdikleri 272 metafor, 12 olumlu ve 12 olumsuz olmak üzere 24 kavramsal kategori altında toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Distance education, which came to the fore in the 18th century and experienced important developments, has turned into a very different dimension with the Covid-19 pandemic. Therefore, in this process, the perceptions of mathematics teachers have gained importance, as they actively continue their mathematics lessons with distance education at the secondary school level, through distance education. This research was carried out to determine the perceptions of mathematics teachers working in secondary schools towards the concept of distance education through metaphors. Phenomenology design, one of the qualitative research designs, was used in the research. While choosing the study group of the research, criterion sampling was used, one of the purposive sampling methods. In the research, having conducted a mathematics course through distance education was predetermined as a criterion in advance. The study group of the research consisted of 272 secondary school mathematics teachers working in Kayseri in the 2020-2021 academic year. In the questionnaire prepared for data collection, there are a brief explanation about metaphors and sample metaphor expressions, and preliminary questions about teachers' gender, seniority and educational status. The basic question in the survey that is“Distance education is like/similar to…. Because…”is the question of pattern. The research data were analyzed by the qualitative content analysis method. In the process of analyzing the data of the research; the stages of coding and sorting, category development, ensuring the validity and reliability, and data interpretation were followed. As a result of the research, 272 metaphors developed by mathematics teachers for the concept of distance education were gathered under 24 conceptual categories, 12 positive and 12 negative.